Az ENSZ afganisztáni különmegbízottja szerint a háború „véresebb, pusztítóbb szakaszába” lépett

háború
2021 augusztus 06., 18:48

Több mint ezer civil vesztette életét az elmúlt hónapban az afgán kormány ellen harcot folytató tálibok offenzívája során, az afganisztáni háború „véresebb, pusztítóbb szakaszába” lépett – mondta Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja az ENSZ Biztonsági Tanácsában felszólalva.

Lyons megkérdőjelezte a radikális iszlamista felkelők elkötelezettségét a politikai rendezés iránt. A különmegbízott szerint „ha valóban elkötelezettek lennének a tárgyalásos rendezés iránt, akkor nem kockáztatnának ennyi civil halálos áldozatot. Tudatában lennének annak, hogy a megbékélés folyamata annál inkább kihívást jelent, minél nagyobb a vérontás”.

A különmegbízott szerint azzal, hogy a tálibok „lakott területeket támadnak, szándékosan okoznak hatalmas károkat és halálos áldozatokat tömeges mértékben. Mindazonáltal a nagyobb lakot területeket övező fenyegetés a tálibok stratégiai döntésének tűnik, akik látszólag belemennek az eseményekből lehetségesen következő vérontásba” – mondta.

„Ez már egy másfajta, a nem régi Szíriára vagy a nem annyira régi Szarajevóra emlékeztető háború” – mondta a világszervezet afganisztáni különmegbízottja.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a BT ülésén felszólalva azt mondta: a romló afganisztáni helyzet növekvő aggodalomra ad okot, és „a külföldi erők kivonása komor kilátásokat jelent”. „Egyértelmű, hogy az afganisztáni helyzetnek nincs katonai megoldása, mindazonáltal a jelenlegi helyzetben annak esélye, hogy Afganisztán egy teljes körű és elhúzódó polgárháborúba sodródik, sajnálatos módon, a rideg valóság, tekintve, hogy nem történt előrelépés a béketárgyalásokon” – mondta.

Jeffrey Laurentis magas rangú amerikai diplomata felszólította a tálibokat, hogy hagyjanak fel offenzívájukkal, törekedjenek a politikai rendezésre, és kíméljék az afgán infrastruktúrát és népet. „A táliboknak hallania kell a nemzetközi közösségtől, hogy nem fogjuk elfogadni a katonai hatalomátvételt Afganisztánban, sem azt, hogy visszatérjen a tálibok iszlám emirátusa” – mondta.

Az afgán hadseregnek a szövetségesek légi támogatása nélkül nem sok esélyük van a tálibokkal szemben.
photo_camera Az afgán hadseregnek a szövetségesek légi támogatása nélkül nem sok esélyük van a tálibokkal szemben. Fotó: Hoshang Hashimi/AFP

Ghulám Iszacsai afgán ENSZ-nagykövet felszólította a BT-t, hogy tegyen erőfeszítéseket egy „katasztrofális helyzet” kialakulásának megakadályozására. „Riasztanak minket a tálibok és külföldi terrorista szövetségeseik által csaknem a fél ország területén elkövetett jogsértésekről szóló jelentések és incidensek, és rendkívül aggódunk a tálibok támadásai alatt álló városokban lakó emberek biztonsága miatt” – mondta.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő elkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Mindeközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

A radikális iszlamisták pénteken offenzívájuk megindítása óta először elfoglaltak egy tartományi székhelyet, és megölték a fő kormányszóvivőt a fővárosban, Kabulban. (MTI)