Nyugati kormányok kérik az EU-t, hogy ne állítsák le az afgánok hazadeportálását a tálibok előrenyomulása ellenére sem

külföld
2021 augusztus 10., 06:59

Az Egyesült Államok és a szövetséges haderők kivonulása óta hatalmas tempóban terjeszkednek Afganisztánban a tálibok, pár naponta lehet hallani arról, hogy újabb, stratégiailag fontos várost foglaltak el. A tálibok előretörése miatt sokan menekülni kénytelenek az országból, és az európai fővárosokban már nem titkoltan attól tartanak, hogy megismétlődik a 2015-ös helyzet, amikor Szíriából érkezett rengeteg menekült a kontinensre.

photo_camera Tálibok által felrobbantott pokolgép Kabulban, augusztus 4-én Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Azt pedig világosan látni, hogy az EU tagállamok kormányai ezt szeretnék minden eszközzel megakadályozni: mint a Politico írja, a német, az osztrák, a belga, a holland, a görög és a dán kormány miniszterei közös levélben kérték arra az Európai Bizottságot, hogy nehogy leállítsák azoknak az afgánoknak a deportálását, akiknek elutasították valamelyik uniós országban a menedékkérelmét, mivel ha nem küldenék vissza ezeket az embereket, az „rossz üzenetet közvetítene”, és még többeket ösztönözhetne arra, hogy elhagyják otthonukat.

link Forrás

A lapnak nyilatkozott Camille Le Coz, a Migration Policy Institute elemzője, aki szerint nem lehet még tudni, hogy tényleg megindul-e majd a tömeges migráció Afganisztánból. Kabul egyelőre az afgán kormány irányítása alatt áll, de az elhúzódó, heves harcok, illetve a tálibok által elkövetett megtorlások miatt elindulhatnak az emberek. A nyugati miniszterek közös levele is hangsúlyozza, hogy jelenleg mintegy 4,6 millió afgán embernek kellett elhagynia otthonát, ők többségében a szomszédos országokban találtak átmeneti menedéket.

Le Coz szerint fontos különbség 2015-höz képest, hogy az uniós tagországok most felkészültek, nem váratlanul éri őket a kialakult helyzet, hanem figyelik a történéseket, és nem fogja őket olyan váratlanul érni, mint az hat évvel ezelőtt történt.