Szabadlábra helyezték a Samsung-vezért

külföld
2021 augusztus 13., 13:05
comments 1

Feltételes szabadlábra helyezték Li Csejongot, a Samsung Electronics alelnökét pénteken.

A vállalat de facto vezetője és örököse 207 napot töltött börtönben, januárban ítélték el vesztegetésért és sikkasztásért.

Lit azzal vádolták az újratárgyalt fellebbviteli perben, hogy lovakkal és kenőpénzzel vesztegette meg Pak Gunhje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját, Csoj Szunszilt, hogy a kormány engedélyével zökkenőmentesen megszerezhesse az ellenőrzést a Samsung csoport felett. Az ügylet után Li apja örökébe lépve gyakorlatilag a cég vezetője lett. A 2017-ben kezdődött és több jogi fordulatot megélt perben az ügyészség azzal vádolta, hogy 29,8 milliárd von (8,2 milliárd forint) kenőpénzt fizetett ezért. A korrupciós ügy miatt Pak Gunhjet 2017-ben a parlament és az alkotmánybíróság elmozdította a hatalomból, majd több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 32 évi börtön- és súlyos pénzbüntetésre ítélték.

A börtön előtt Li azt mondta, bocsánatot kér azoktól, akiknek problémát okozott, és keményen fog dolgozni, hogy megfeleljen a vele szemben állított magas elvárásoknak.

Az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy a koronavírus Dél-Koreára és a világpiacra gyakorolt hatása miatt döntöttek Lee feltételes szabadlábra helyezése mellett.

Mun Dzsein dél-koreai elnök azt mondta, hogy a döntés a nemzeti érdeket szolgálja, és megértést kért azoktól, akik nem értenek vele egyet.

Li szabadlábra helyezése feltételeinek egyike öt év üzleti korlátozás, ezért nem világos, hogy visszatérhet-e a vállalat vezetéséhez külön engedély nélkül.

A Samsung-vezér ellen tőzsdei csalás miatt is nyomoznak, ha bűnösnek találják, újra börtönbe kerülhet. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt