Koronavírus-számok Magyarországon 12/3/2021
Elhunytak + 191 Σ 35 122
Kórházban + 13 Σ 7 463
Fertőzöttek + 10 143 Σ 1 134 869
Tesztek + 43 276 Σ 8 559 975
Oltottak + 7 099 Σ 6 145 984
A legújabb trendek

Egy tanulmány szerint a Pfizer vakcinája idővel veszít hatékonyságából

augusztus 19., csütörtök 9:05
1

Egy brit tanulmány szerint a BioNTech/Pfizer vakcinája, bár kezdetben erősebb védelmet nyújt, mint az Oxford/AstraZeneca vakcinája, idővel kevésbé lesz hatékony. A Pfizer a második oltás után két héttel a fertőzések akár 85 százalékát is megelőzi, hatékonysága azonban gyorsabban csökken, és 90 nap után 75 százalékra esik vissza. Mindezt az Oxfordi Egyetem kutatói állapították meg a Politico szerint egy még lektorálásra váró tanulmányukban.

Fotó: JOHAN NILSSON/TT News Agency via AFP

Két héttel a második oltás után az AstraZeneca a Pfizerrel szemben 68 százalékos hatékonyságú a koronavírusos fertőzések megelőzésében, három hónap elteltével ez a hatékonyság pedig 61 százalékra csökken. Bár a tanulmány szerint a Pfizer hatékonysága gyorsabb ütemben csökken, mint az AstraZenecáé, az oxfordi kutatók modellezése szerint „négy-öt hónap elteltével a két vakcina hasonló védelmet nyújt”.

A harmadik oltással kapcsolatban Penny Ward, a londoni King's College gyógyszerészprofesszora szerint a tanulmány alátámaszthatja, hogy az mRNA-oltást kapott embereknek szükségük lehet egy emlékeztető oltásra, és azt javasolja, hogy az AstraZenecával oltottak is kapjanak egy mRNA-oltást, hogy „a tél közeledtével fokozzák a védelmet” a delta variánssal szemben.

A kutatók óva intettek attól, hogy bárki bármilyen következtetést levonjon a tanulmányból, legfőképp a két vakcina közti különbséggel kapcsolatban, és hozzátették, hogy a tanulmány során az összes fertőzöttet, köztük a tünetmenteseket is vizsgálták, és nem tettek különbséget a súlyos vagy kevésbé súlyos megbetegedések közt.

A tanulmányban megállapították azt is, a delta variáns hatással lehet a már beoltott emberek vírusátviteli képességére is. Azok az emberek, akik két oltás beadását követően kapták el a koronavírust, hasonló vírusterhelést mutattak, mint azok az oltatlanok, akik elkapták a vírust. A járvány kezdeti szakaszában, amikor még az alfa vírus dominált, az oltottak sokkal kisebb vírusterhelést mutattak. Koen Pouwels, az oxfordi közegészségügyi osztály vezető kutatója szerint ezzel a tanulmány arra utal, hogy a vakcinák „a súlyos megbetegedéseket valószínűleg megakadályozzák, a vírus átvitelét azonban kevésbé”, vagyis a legfontosabb, hogy „minél többen beoltassák magukat”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt