Petíció indult a '70-es évekbeli budapesti neonfeliratok megmentéséért

2021 augusztus 19., csütörtök 10:32
4

Mára már csak néhány maradt meg azok közül a jellegzetes neonfeliratok közül, amelyek az 1970-es években ellepték Budapest épületeit, és ezek többsége is elhanyagolt állapotban van. Két fiatal, Patkós Luca és Racskó Tamás úgy gondolja, hogy ezek a megőrzésre érdemes kulturális örökség részét képezik, ezért petíciót indítanak annak érdekében, hogy a főváros gondozásába vegye ezeket a muzeális értékkel bíró tárgyakat. Úgy látják, hogy az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy még néhány eredeti neont meg lehessen menteni.

Egy megmaradt neonfelirat az Órások Szövetkezetének egykori üzlete fölött a Rákóczi út 78-ban. Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Ha a petícióhoz legalább 1000 fővárosi lakos csatlakozik két hónapon belül, akkor a kezdeményezővel a városvezetés személyesen egyeztet az ügyben. Ha pedig több mint 10 000 budapesti csatlakozik hozzá, akkor a Fővárosi Közgyűlés tárgyalja majd a kérdést. A petíciót ITT lehet aláírni.

A neonreklámok hosszú távú fenntartása érdekében a neonmentőknek megoldási javaslataik is vannak:

  • Az egyik, hogy ha egy épület tulajdonosai szeretnék felújítani a házuk falán található régi neonfeliratot, akkor legyen módjuk erre támogatást kérni az önkormányzattól.
  • A másik, hogy az eredeti helyükön nem szívesen látott neonreklámot legyen lehetőség örökbe fogadni, ha egy üzlet vagy épület vállalja, hogy felújíttatja az így megszerzett neont, és úgy helyezi el, hogy a nagyközönség számára is látható legyen. Ebben az esetben a neon az önkormányzat tulajdonába kerülne, hogy ha megszűnik az adott üzlet, akkor se kallódjon el a műtárgy.
  • Ha nincs a neonra jelentkező, akkor azt javasolják, hogy a nem gondozott fényfeliratokat fogadja be az önkormányzat, majd adja kölcsön felújításra és kiállításra.
  • Negyedik ötletként pedig a felújított neonokat a budapesti múzeumokkal együttműködve, vagy önálló tárlatként is ki lehetne állítani.
Fotó: inaplo.hu/neonvadaszat

Az ELTÉ-n már 2017-ben elindult egy olyan projekt, ami a hallgatók segítségével gyűjti ezeket a régi feliratokat és reklámokat. „Tetőkön, homlokzatokon elhelyezve házainkat, életünk tereit jelölik évtizedek óta, korszakhatárokon keresztül jelenünket gazdagítják múltunk formakultúrájával, tipográfiájával, sőt, a letűnt hatalom népnevelő ambícióira is figyelmeztetnek” - mondja Dr. Fodor János, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének adjunktusa, aki a Neon 2017 projekt vezetője.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt