G7: Afganisztán soha többé nem válhat a terrorizmus biztonságos menedékévé

augusztus 24., kedd 19:13
2

„Az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok felelősek lesznek azért, hogy milyen intézkedéseket hoznak a terrorizmus megakadályozása és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, különös tekintettel a nőkére” – mondták ki keddi csúcsértekezletükön a G7-hez tartozó országok vezetői, hozzátéve, hogy Afganisztán soha többé nem válhat a terrorizmus biztonságos menedékévé, és nem szolgálhat más országok ellen irányuló terrortámadások kiindulópontjául.

Boris Johnson a megbeszélést követően közölte, nem hosszabbítják meg a csapatok afganisztáni kivonására kitűzött augusztus 31-i határidőt, de az evakuálási műveletet „az utolsó lehetséges pillanatig” folytatják. Délután Joe Biden amerikai elnök is úgy döntött, tartják magukat az eredeti határidőhöz, miután Afganisztán új tálib vezetői közölték, a határidő meghosszabbításához nem járulnak hozzá, augusztus 31-ig be kell fejezni minden külföldi evakuálását az országból.

A csúcstalálkozón az országok vezetői online vettek részt, Boris Johnson brit miniszterelnök Londonból Fotó: EyePress via AFP

„Kapcsolatban kell lennünk a tálibokkal. Valószínűleg lesz egy tálib kormány, amelynek mi, a G7 első számú feltételként fogjuk szabni annak szavatolását, hogy az országot augusztus 31-ig és azon túl is biztonságosan elhagyhassák azok, akik el akarnak menni” – mondta Boris Johnson, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint pedig nyomást kell gyakorolni a tálibokra, és el kell érni, hogy az érintettek elhagyhassák Afganisztánt.

Angela Merkel német kancellár a találkozó után úgy fogalmazott, az Afganisztánból a szomszédos országokba irányuló migráció „pillanatnyilag nem akut téma”, és Németország szükség esetén készen áll az együttműködésre a menekültek ellátásában az Afganisztánnal szomszédos országokkal, akár Iránnal is. Elmondta, hogy Németország 100 millió euró azonnali támogatással járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz, és további 500 millió eurót is elkülönít erre a célra. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt