A tálibok megtiltották az afgán állampolgárok belépését a kabuli reptérre

külföld
2021 augusztus 24., 15:57
comments 1

Afganisztán új tálib vezetői kedden közölték, hogy augusztus 31-ig be kell fejezni minden külföldi evakuálását az országból, a határidő meghosszabbításához nem járulnak hozzá, egyben pedig megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a kabuli reptérre.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő a keddi sajtótájékoztatón arról próbálta meggyőzni az afgánokat, hogy nincs mitől tartaniuk, és menjenek haza a reptérről, úgy fogalmazott: „garantáljuk a biztonságukat”.

photo_camera Fotó: SAMUEL RUIZ/AFP

Eközben a nyugati országok azon dolgoznak, hogy minél több embert – köztük afgánokat – ültessenek repülőre, hogy elhagyhassák az országot, a kabuli reptérre pedig akkora tömeg próbál kijutni, hogy az a műholdképeken is látszik. Az első magyar géppel 173-an érkeztek Afganisztánból: Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a gépen részben magyar állampolgárok ültek, de „az utasok jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hoztuk el”.

A G7 vezetői kedd délután ülnek össze, hogy egy csúcstalálkozón megvitassák az afgán válságot, a CIA igazgatója pedig titokban találkozott a tálibok vezetőjével Kabulban. A megbeszélés témája valószínűleg az amerikai kivonulás határideje volt, de a tálibok nem egyeztek bele a határidő meghosszabbításába.

19:30 - Frissítés: A CNN információi szerint Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonsági csapatával konzultálva úgy döntött, tartják magukat az eredeti, augusztus 31-i határidőhöz.

(Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.