A CIA igazgatója titokban találkozott a tálibok vezetőjével Kabulban

külföld
2021 augusztus 24., 12:37
comments 1

A CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) igazgatója, William J. Burns hétfőn titokban találkozott a tálibok vezetőjének tekintett Abdul Ghani Baradarral, tudta meg egy neve elhallgatását kérő tisztviselőtől a Washington Post. Ez volt az eddigi legmagasabb szintű találkozó az amerikai kormány és a tálibok között, mióta az iszlámista csapatok elfoglalták Kabult.

William J. Burns, a CIA igazgatója
photo_camera William J. Burns, a CIA igazgatója Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Burns Biden egyik legtapasztaltabb diplomatája, aki korábban volt már külügyminiszter-helyettes és az Egyesült Államok oroszországi nagykövete is. A CIA nem kommentálta a lap értesüléseit, de

a Burns és Baradar közti megbeszélés témája valószínűleg az amerikai kivonulás határideje volt. Joe Biden korábban augusztus 31-ét jelölte ki a kivonulás végének, ám az evakuálások nem haladnak olyan gyorsan, ahogy tervezték. Ezért az elnök pénteken már azt mondta, addig lesznek amerikai csapatok Afganisztánban, ameddig minden amerikait sikerül evakuálni.

Az Egyesült Államok kormányára nemcsak a saját csapataik és szövetségeseik evakuációja miatt nehezedik nyomás, hanem azért is, mert számos NATO-szövetséges ország számít arra, hogy az amerikaiak segítik az ő evakuálásukat is.

A tálibok szóvivője viszont a hírre, hogy csúszna az augusztus 31-i határidő, azt mondta, hogy azzal az Egyesült Államok átlépne egy vörös vonalat, és „következményekkel” fenyegetőztek, bár hogy az mi lenne, nem részletezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.