A CIA igazgatója titokban találkozott a tálibok vezetőjével Kabulban

külföld
2021 augusztus 24., 12:37
comments 2

A CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) igazgatója, William J. Burns hétfőn titokban találkozott a tálibok vezetőjének tekintett Abdul Ghani Baradarral, tudta meg egy neve elhallgatását kérő tisztviselőtől a Washington Post. Ez volt az eddigi legmagasabb szintű találkozó az amerikai kormány és a tálibok között, mióta az iszlámista csapatok elfoglalták Kabult.

photo_camera William J. Burns, a CIA igazgatója Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Burns Biden egyik legtapasztaltabb diplomatája, aki korábban volt már külügyminiszter-helyettes és az Egyesült Államok oroszországi nagykövete is. A CIA nem kommentálta a lap értesüléseit, de

a Burns és Baradar közti megbeszélés témája valószínűleg az amerikai kivonulás határideje volt. Joe Biden korábban augusztus 31-ét jelölte ki a kivonulás végének, ám az evakuálások nem haladnak olyan gyorsan, ahogy tervezték. Ezért az elnök pénteken már azt mondta, addig lesznek amerikai csapatok Afganisztánban, ameddig minden amerikait sikerül evakuálni.

Az Egyesült Államok kormányára nemcsak a saját csapataik és szövetségeseik evakuációja miatt nehezedik nyomás, hanem azért is, mert számos NATO-szövetséges ország számít arra, hogy az amerikaiak segítik az ő evakuálásukat is.

A tálibok szóvivője viszont a hírre, hogy csúszna az augusztus 31-i határidő, azt mondta, hogy azzal az Egyesült Államok átlépne egy vörös vonalat, és „következményekkel” fenyegetőztek, bár hogy az mi lenne, nem részletezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt