173-an érkeztek az első magyar géppel Afganisztánból

2021 augusztus 23., hétfő 9:59
6

Vasárnap késő este megérkezett az első magyar mentőjárat Afganisztánból. Összesen 173-an ültek rajta, részben magyar állampolgárok, de „az utasok jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hoztuk el”, mondta Szijjártó Péter egy hétfői sajtótájékoztatón.

Tartózkodnak még magyarok Afganisztánban, velük kapcsolatban van a kormány, és igyekszik segíteni nekik, de nem árulta el, pontosan mennyien vannak. Rajtuk kívül százas nagyságrendben szeretnének kihozni olyan afgánokat a családjaikkal együtt, akik az elmúlt években a magyar kontingenst segítették.

Szijjártó kritizálta a kabuli repteret őrző amerikai őröket, mert többször előfordult hogy a tömegre hivatkozva nem engedtek be olyanokat, akiket Magyarország szeretett volna kihozni.

Szijjártó Péter Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Múlt héten 26 magyar állampolgárt hoztak ki Afganisztánból, akik a holland nagykövetséget védték Kabulban. Ők olyan NATO-géppel menekültek, ami ugyan Magyarországon állomásozott, de nem magyar parancsnokság alatt állt. Arról az akcióról még Szijjártó helyettese, Magyar Levente számolt be, mert a miniszter szabadságon volt, és az afgán válság ellenére nem látták indokoltnak, hogy előbb visszatérjen. Kedden már az orosz külügyminisztert fogadja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt