173-an érkeztek az első magyar géppel Afganisztánból

külföld
2021 augusztus 23., 09:59
comments 6

Vasárnap késő este megérkezett az első magyar mentőjárat Afganisztánból. Összesen 173-an ültek rajta, részben magyar állampolgárok, de „az utasok jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hoztuk el”, mondta Szijjártó Péter egy hétfői sajtótájékoztatón.

Tartózkodnak még magyarok Afganisztánban, velük kapcsolatban van a kormány, és igyekszik segíteni nekik, de nem árulta el, pontosan mennyien vannak. Rajtuk kívül százas nagyságrendben szeretnének kihozni olyan afgánokat a családjaikkal együtt, akik az elmúlt években a magyar kontingenst segítették.

Szijjártó kritizálta a kabuli repteret őrző amerikai őröket, mert többször előfordult hogy a tömegre hivatkozva nem engedtek be olyanokat, akiket Magyarország szeretett volna kihozni.

photo_camera Szijjártó Péter Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Múlt héten 26 magyar állampolgárt hoztak ki Afganisztánból, akik a holland nagykövetséget védték Kabulban. Ők olyan NATO-géppel menekültek, ami ugyan Magyarországon állomásozott, de nem magyar parancsnokság alatt állt. Arról az akcióról még Szijjártó helyettese, Magyar Levente számolt be, mert a miniszter szabadságon volt, és az afgán válság ellenére nem látták indokoltnak, hogy előbb visszatérjen. Kedden már az orosz külügyminisztert fogadja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.