HVG: Leállt a Fudan Egyetem budapesti terjeszkedésének előkészítése

belföld
2021 augusztus 24., 06:00
comments 2

A HVG összegezte, hogy mi történt – egy orosz mintájú homofób kampányon kívül – a Fudan Egyetem körül az év eleje óta. Arra jutottak, hogy nem sok.

A lap emlékeztet, hogy már 2018-ban elkötelezte magát a kormány az ügy mellett, amikor államközi szerződést írtak alá Kínával “a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról”, majd ezt törvényben ismerte el a magyar Országgyűlés.

Az elvi megállapodás után már sokkal több konkrétumot tartalmazott a "lex Fudanként" ismert, júniusban elfogadott törvény, amely rögzíti, hogy létrehozzák az egyetemet fenntartó alapítványt. Ez nem történt még meg, mint ahogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcég sem jött létre a cégbírósági adatok szerint.

Mindössze egy Fudan Magyarország Kft. nevű kisvállalkozás jött létre januárban.Ennek a kínai Jiwu Research kutatóintézet, a Fudan Egyetem tavaly alapított részlege a tulajdonosa. Az ügyvezető Niu Shan, aki maga is a Fudanon végzett. A kulcsszereplő viszont a HVG szerint a férje, Horváth Levente. Maga is a Fudan egykori diákja, volt sanghaji főkonzul és Matolcsy György jegybankelnök főtanácsadója. A cikkben hosszan ismertetik a pályafutását, arra azonban nem kaptak választ, hogy pontosan mit csinál a Fudan Magyarország Kft.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.