Kezdődik a szarvasbőgés, fokozott figyelmet kérnek a hatóságok az utakon

természet
2021 augusztus 25., 08:38
comments 2

Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés, ebben az időszakban az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére, melyre rendszerint vadveszélyt jelző tábla is figyelmeztet - közölte az Agrárminisztérium.

Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés
photo_camera Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés Fotó: SEFAG Zrt.

A szarvasbőgés általában az ország déli és nyugati részein kezdődik, először Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat, majd folyamatosan észak, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegység gímszarvasai zárják a sort. A párzási időszakban a szarvasok jóval izgatottabbak, aktívabbak, alacsonyabb a veszélyérzetük, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra. Késő délutántól kora délelőttig aktívabbak az állatok.

Egy szarvassal való karambolban nemcsak a vad sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is, és az autó akár totálkárossá is törhet. A vadgázolások elkerülése érdekében azt kérik a hatóságok, hogy szürkülettől - az erdős környezetben vezető utakon máskor is - vezessünk lassabban és körültekintőbben. Ha pedig vadat látunk, akkor érdemes fékezni, mert a vad viselkedése kiszámíthatatlan, hirtelen megugorhat vagy irányt változtathat, sőt egyszerre több egyed is felbukkanhat.

Ha mégis megtörténik a baleset, az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával, vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat. Ilyenkor hívni kell a 112-es segélyhívó számot, és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.