Keresi a rendőrség, idegméreggel akarta kiirtani a ragadozó madarakat Tura környékéről

bűnügy
2021 augusztus 27., 13:40
comments 1

Augusztus elején jelezte a Magyar Madártani Egyesület, hogy soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés történt egy turai vadásztársaság működési területén. Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt, az áldozatok 90 százaléka védett madár volt.

link Forrás

A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket hatalmas számban helyeztek el a területen. A rendőrség pénteki közleményében az áll, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján elkészült előzetes szakértői vélemény szerint

a húsdarabok olyan idegméregnek tekinthető összetevőt tartalmaznak, amely különösen a madarakra jelent végzetes veszélyt, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül.A 44 elpusztított védett barna rétihéja, egy egerészölyv, két erdei pityer, egy fokozottan védett barna kánya és két róka tetemei mellett egy még életben lévő mérgezett, fokozottan védett hamvas rétihéját sikerült a terepi helyszínelés során megtalálni.

A Magyar madártani Egyesült méreg- és tetemkereső kutyás egysége
photo_camera A Magyar madártani Egyesült méreg- és tetemkereső kutyás egysége Fotó: MME/Facebook

A gödöllői rendőrök eközben továbbra is keresik a tettest. Folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött információk elemzése, értékelése. A rendőrök egyeztettek a helyszínhez földrajzilag kapcsolódó vadásztársaságokkal, folyamatos az információcsere a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival, ahogyan a közös járőrszolgálatból is mindenki kiveszi a részét. Vadászok, természetvédelmi őrök és rendőrök járják visszatérően a területet.

A természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást folytató Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán továbbra is várják azok jelentkezését, akik érdemleges információval segítenék a felderítést. Bejelentés - akár névtelenség megőrzése mellett is - megtehető a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112 központi segélyhívó számon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.