CNN: Az USA-ban képezték ki Hasogdzsi és Moise gyilkosait, meg kell reformálni a katonai kiképzési programokat

külföld
2021 augusztus 31., 18:10

Felül kellene vizsgálni az összes amerikai katonai kiképzési programot, miután a közelmúltban kiderült, hogy az Egyesült Államokban képezték ki a Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíróval végző halálosztag több tagját, illetve Jovenel Moise haiti elnök gyilkosait – írja a CNN amerikai hírtelevízió.

62 700 külföldit képeztek ki 155 országból

A CNN emlékeztetett a New York Times és a Washington Post értesüléseire, amik először írtak az amerikai biztonsági együttműködési programokról, illetve a washingtoni külügyminisztérium engedélyével működő biztonsági magáncégek működéséről.

A programokban külföldi katonák ezreit képezik ki minden évben: a 2018-as pénzügyi évben, ami két nappal Hasogdzsi meggyilkolása előtt ért véget, az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium (Pentagon) 62 700 külföldit képzett ki 155 országból, és ez a szám a CNN szerint még nem is fedi a teljes képet.

A CNN szerint ezek a programok túl gyakran adnak teret a visszaélésnek, ahogyan az Hasogdzsi és Moise meggyilkolásakor is történt. „Emellett hatékonyságuk is megkérdőjelezhető, hiszen a hetekben láthattuk, hogyan omlottak össze az afgán biztonsági erők a tálibok nyomása alatt” – írták. Felidézték azt is, hogy az afgán erők kiképzése, felszerelése és a védelmi intézményrendszer kiépítése az elmúlt húsz évben több mint 88 milliárd dollárjába került az USA-nak.

Jovenel Moise 2020. január 7-én. Haiti elnökét idén július 7-én gyilkolták meg az otthonában.
photo_camera Jovenel Moise 2020. január 7-én. Haiti elnökét idén július 7-én gyilkolták meg az otthonában. Fotó: Chandan Khanna/AFP

A kiképzendők hátterének ellenőrzése sokszor hanyag

Bár több amerikai kormányzati ügynökségnek van beleszólása a külföldi katonai kiképzési programokba, az értékelés folyamata hemzseg a hiányosságoktól, például a kiképzendők hátterének ellenőrzése sokszor hanyag. Erre volt példa, hogy a Washington Post forrásai szerint Hasogdzsi Amerikában kiképzett gyilkosai közül többen is annak a szaúdi gyors intervenciós csoportnak a tagjai voltak, amit ellenzékiek megfigyelésével, elrablásával, őrizetbe vételével és megkínzásával hoztak összefüggésbe.

De az Egyesült Államokban tanuló külföldi hallgatók ellenőrzésekor sem vettek észre olyan résztvevőket, mint például azt a szaúdi katonát, aki 2019-ben tüzet nyitott a floridai Pensacola haditengerészeti bázisán, megölve három amerikai tengerészt. Egy későbbi felülvizsgálat és szigorúbb átvilágítás további 21 szaúdi katonai hallgató kiutasításához vezetett.

A CNN szerint túl könnyű megkerülni azokat a szabályokat, amik azt hivatottak biztosítani, hogy emberi jogi bűncselekmények elkövetői ne férhessenek hozzá az amerikai kiképzési programokhoz.

Az USA emberi jogi alapon sem válogat a partnerei között

Hasogdzsi és a haiti elnök lemészárlása csak két tétel a visszaélések hosszú listáján. Maliban az elmúlt évtizedben két katonai puccs vezetői is amerikai katonai kiképzést kaptak. Latin-Amerikában a kiképzett katonákat államcsínyekben, félkatonai szervezetekben és halálosztagokban látni viszont. Az USA emberi jogi alapon sem válogat a partnerei között: az elmúlt években Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Nigéria, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Kamerun és Azerbajdzsán is részt vett amerikai kiképzési programokban.

A CNN a külföldi katonai kiképzési programok átfogó reformját sürgette, azzal érvelve, hogy Joe Biden amerikai elnök megígérte, az amerikai külpolitika gyújtópontjába emeli az emberi jogokat. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.