Megkérdezték egy tálib vezetőtől, hogy lesznek-e nők az új kormányban

külföld
2021 szeptember 01., 18:54
comments 3

A tálibok politikai hivatalának helyettes vezetője azzal nyugtatta a BBC riporterét Katarban, hogy az Afganisztánban élő etnikai kisebbségeknek is megvan a joguk, hogy benne legyenek a következő kormányban, mert érdem és képességek alapján válogatják a tagokat. Ugyanakkor hozzátette, valószínűleg nem a legfelsőbb pozíciókban fogják látni ezeket az embereket.

link Forrás

Arra a kérdésre, hogy nők kerülhetnek-e vezető pozícióba, azt felelte: „Azt nem mondanám, hogy a csúcson lesznek nők, de talán az alsóbb beosztásokban, mivel a minisztériumok dolgozóinak majdnem fele nő. Szóval visszajöhetnek, és folytathatják a munkájukat. De az új kabinetben, amit hamarosan bejelentünk, nem lesznek nők.”

A tálibok visszatérése az afgán nők számára jelenti a legnagyobb fenyegetést, mivel a fundamentalisták ugyanúgy korlátozhatják a jogaikat, mint a 2001 előtti időszakban. Akkor csak férfirokon kíséretében hagyhatták el az otthonaikat, nem tanulhattak, nem dolgozhattak. Ha pedig az erényterjesztés és bűnmegelőzés minisztériuma például házasságtörésért bűnösnek találta a nőket, akkor halálra kövezték őket. Most, a hatalom átvétele után máris felszólították az országban élő nőket, hogy maradjanak otthon, és ne menjenek dolgozni, mert a katonák nincsenek arra kiképezve, hogy tisztelni tudják őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.