Több kollégiumba is csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni

járvány
2021 szeptember 02., 07:46
comments 14

Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba, így azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet, írja az Eduline. A felsőoktatási intézményeknek az innovációs minisztérium is azt javasolja, „lehetőség szerint” csak beoltott hallgatók használják a kollégiumokat, de a szabályokról az egyetemek, főiskolák maguk döntenek.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Néhány egyetemen már korábban döntöttek arról, hogy csak azok kaphatnak szobát/ágyat, akiket oltottak, és van védettségi igazolványuk. Így döntött a Semmelweis Egyetem is, aminek több kollégiuma van Budapesten, de az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kollégiumaiba is csak azok a hallgatók költözhetnek be, akiket beoltottak, és ugyanez a szabály vonatkozik a külföldi hallgatókra is.

Az Óbudai Egyetem kollégiumaiban „ajánlott”, de nem kérnek védettségi igazolványt, viszont azok, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, csak akkor foglalhatják el a szobájukat, ha van öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük, és emellett vállalják, hogy harminc napon belül beoltatják magukat.

Az ELTE kollégiumaiba azok is beköltözhetnek, akik nem oltatták be magukat, viszont a kollégistákon kívül csak olyanok léphetnek be az épületekbe, akik igazolják a védettségüket. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumába sem feltétel a védettségi igazolvány, ahogy a győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba is beköltözhetnek azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat.

Bár az ELTE védettségi igazolvány nélkül is engedi beköltözni hallgatóit a kollégiumokba, most kiadott járványügyi tájékoztatója szerint a közösségi terekben (tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenkinek kötelező, emellett pedig a tanév elején felmérik az átoltottsági szintet anonim kérdőív segítségével, majd ezt hetente újra megteszik az aktuális adatok felméréséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.