Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

Több kollégiumba is csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni

2021 szeptember 2., csütörtök 7:46
14

Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba, így azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet, írja az Eduline. A felsőoktatási intézményeknek az innovációs minisztérium is azt javasolja, „lehetőség szerint” csak beoltott hallgatók használják a kollégiumokat, de a szabályokról az egyetemek, főiskolák maguk döntenek.

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Néhány egyetemen már korábban döntöttek arról, hogy csak azok kaphatnak szobát/ágyat, akiket oltottak, és van védettségi igazolványuk. Így döntött a Semmelweis Egyetem is, aminek több kollégiuma van Budapesten, de az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kollégiumaiba is csak azok a hallgatók költözhetnek be, akiket beoltottak, és ugyanez a szabály vonatkozik a külföldi hallgatókra is.

Az Óbudai Egyetem kollégiumaiban „ajánlott”, de nem kérnek védettségi igazolványt, viszont azok, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, csak akkor foglalhatják el a szobájukat, ha van öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük, és emellett vállalják, hogy harminc napon belül beoltatják magukat.

Az ELTE kollégiumaiba azok is beköltözhetnek, akik nem oltatták be magukat, viszont a kollégistákon kívül csak olyanok léphetnek be az épületekbe, akik igazolják a védettségüket. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumába sem feltétel a védettségi igazolvány, ahogy a győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba is beköltözhetnek azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat.

Bár az ELTE védettségi igazolvány nélkül is engedi beköltözni hallgatóit a kollégiumokba, most kiadott járványügyi tájékoztatója szerint a közösségi terekben (tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenkinek kötelező, emellett pedig a tanév elején felmérik az átoltottsági szintet anonim kérdőív segítségével, majd ezt hetente újra megteszik az aktuális adatok felméréséhez.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt