Az Arktisz melegedése okozza az észak-amerikai szélsőséges hideget

2021 szeptember 3., péntek 8:34
32

Az Arktisz klímaváltozás miatti melegedése okozza az észak-amerikai szélsőséges hideget. Megnöveli a poláris örvény betöréseinek számát, amikor is az északról érkező levegő fagyos hideggel árasztja el az Egyesült Államok középső és északi részeit – állapította meg egy tanulmány, amit a Science közölt.

Ez az első kutatás, ami kimutatja a kapcsolatot a sarkvidéki régióban bekövetkezett változások és a februárban Texasban észlelt kegyetlen hideg között, ami áramkimaradást előidézve több mint 170 ember halálát és legalább 20 milliárd dollár kárt okozott.

A poláris örvény normál esetben a jeges levegőt az Északi-sarkvidék területére zárja. De a meleg levegő meggyengíti az örvényt, emiatt az megnyúlik és dél felé áramlik. Évenkénti meggyengüléseinek száma több mint kétszeresére emelkedett az 1980-as évek eleje óta – közölte Judah Cohen, a kutatás vezető szerzője, a bostoni légköri környezetkutató intézet (Atmospheric Environmental Research) szakértője.

„Ellentmondásosnak tűnik, hogy a gyorsan melegedő Arktisz növeli a szélsőséges hideg mértékét olyan távoli területen, mint Texas, de kutatásunk tanulsága, hogy a klímaváltozással számítani kell a kiszámíthatatlanra” – mondta Cohen.

A klímakutatók vitáznak azon, befolyásolja-e és hogyan a globális felmelegedés a hidegbetöréseket: úgy vélik, összességében csökkenti a hideg napok számát, de még mindig próbálják megérteni, hogy súlyosabb hidegbetöréseket okoz-e.

Cohen kutatása az első, ami a légkörben bekövetkezett változások mérésével igyekszik magyarázni egy olyan jelenséget, aminek okát a klímamodellek is nehezen magyarázzák.

A kutatás kimutatta, milyen drámai hőmérsékleti különbségek jöttek létre az Északi-sarkvidéken belül is, melyek hatására megnyúlt és meggyengült a poláris örvény.

Ha az Anglia északi része és Skandinávia körüli terület jobban melegszik, mint a Szibéria körüli régió, a poláris örvény kelet felé nyúlik, a hideg levegő pedig Szibériától északra mozdul a poláris régión át, majd délre az USA középső és keleti részére.

A 2021. februári texasi hideg ennek mintapéldája – véli Jennifer Francis, a Cape Codban lévő Woodwell Klímakutató Központ munkatársa. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt