Puccskísérlet zajlik Guinea fővárosában

külföld
2021 szeptember 05., 17:41
comments 3

Hírügynökségi beszámolók szerint a különleges alakulatok vezetésével puccskísérletet hajtottak végre vasárnap Guineában. A nyugat-afrikai ország fővárosában automata fegyverekkel lövöldöztek, az utcákon páncélozott járműveken és teherautókon ülő katonák járőröztek vasárnap.

Mamady Doumbouya ezredes, a lázadó alakulatok parancsnoka bejelentette, hogy őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. Erről pár furcsa kép és egy videó is kikerült a twitterre. Íme a képek:

link Forrás

Az AFP francia hírügynökségnek is eljuttatott felvételen a farmert és inget viselő elnök egy kanapén ülve nem hajlandó választ adni a puccsisták kérdésére, hogy bántalmazták-e. A hírügynökségek ugyanakkor nem tudták független forrásból ellenőrizni a felvételek hitelességét, amelyeket nem sokkal azt követően tettek közzé, hogy heves fegyverropogást lehetett hallani Conakryban az elnöki palotánál.

link Forrás

Mamady Doumbouya, a francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

„Guineaiak, az országban a társadalmi, politikai és gazdasági helyzet olyan mértékben súlyosnak bizonyult, hogy a katonák úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a felelősséget Guinea jövőjéért” - áll Doumbouya közleményében, amelyből az elefántcsontparti Infodrome hírportál idézett.

A zendülők állításával ellentétben a védelmi tárca az elnöki palota elleni támadás visszaveréséről számolt be. A minisztérium azt nem közölte, hogy Condé jelenleg hol tartózkodik.A Reuters egyik riportere szemtanúja volt, amint páncélozott járművek és teherautók két konvoja haladt a conakry-i kikötő felé. A konvojokat mentőautónak látszó fehér jármű kísérte. A városközponthoz vezető egyetlen hidat lezárták, és állig felfegyverzett katonák veszik körül az elnöki palotát. A lövöldözésben legalább két polgári személy megsebesült.

Doumbouya felszólította a hatalomátvételben részt nem vállaló katonákat, hogy maradjanak a kaszárnyákban. Közölte: létrehozták a nemzeti megbékélési és fejlesztési bizottságot (CNRD), amelynek célja, hogy egyesítse az állampolgárokat az ország előtt álló kihívások megoldásának érdekében. Hozzátette, hogy ő fogja vezetni ezt a bizottságot.

Condé elnökségének egy évtizede alatt jelentősen nőtt a bauxitban, vasércben, aranyban és gyémántban gazdag ország gazdasága, de kevés állampolgár részesült a fejlődés hasznából - írja az MTI összefoglalója.

A most 83 éves Condét 2020 októberében választották meg a harmadik mandátumára. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, több tucatnyian haltak meg az összetűzésekben, és több tucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe.

Emberi jogi aktivisták bírálták a kormányzásban az utóbbi években bekövetkezett tekintélyelvű irányváltást. Több évtizednyi autokrata kormányzás után, 2010-ben az egykori bebörtönzött, sőt halálra ítélt ellenzéki Condé volt az első demokratikusan megválasztott guineai elnök, ám 2020 márciusában az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte az "intézmények korszerűsítése" volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.