Az amerikai legfelsőbb bíróság leállított egy texasi kivégzést

szeptember 9., csütörtök 18:48
3

Az amerikai legfelsőbb bíróság leállíttatott egy kivégzést Texasban. Nem azért, mert elleneznék a halálos ítéletet, hanem mert úgy vélték, sérülnek az elítélt, John Henry Ramirez szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogai.

A kaliforniai San Quentin börtön kivégzőkamrája, az egyetlen Kaliforniában. Illusztráció: AFP

Ramirez, akit egy rablógyilkosság miatt ítéltek halálra - a férfi 29 késszúrással végzett áldozatával, akitől egy és negyed dollárt (~370 forintot) zsákmányolt - utolsó kívánsága az volt, hogy haldoklása során lelkipásztora, Dana Moore hozzáérhessen.

Texasban 2019-ben, amikor egy halálra ítélt azt kérte, buddhista szerzetes legyen vele a kivégzőszobában, egyszerűen megtiltották, hogy bármely felekezet papjai jelen legyenek a kivégzőhelyiségben. Ramirez esetében ahhoz hozzájárultak, hogy Moore jelen legyen a kivégzéskor, de azt már biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték, hogy hozzá is érjen az amúgy ilyenkor a szabályok szerint egy ágyhoz kötözött halálra ítélthez.

A legfelsőbb bíróság közbülső határozatával csak elnapolta a kivégzést, az ügyet októberben vagy novemberben tárgyalja majd.

Az esetről beszámoló BBC a Pew Research felmérése alapján megjegyzi, hogy az amerikai közvélemény hatvan százaléka továbbra is halálbüntetéspárti, annak ellenére is, hogy 80 százalék szerint reális a veszélye annak, hogy ártatlanokat is megöljenek így.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt