Az Alkotmányvédelmi Hivatal állítja, hogy parlamenti képviselőket nem figyeltek meg

2021 szeptember 10., péntek 14:08
10

Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke, jelenlegi parlamenti képviselője pénteken felkereste a belső elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Bárdos Szabolcs vezérőrnagyot, hogy a Pegasus-botrány részleteiről érdeklődjön. A HVG beszámolója szerint Bárdos arról tájékoztatta a szocialista politikust, hogy parlamenti képviselőket nem figyeltek meg, nem hallgattak le az elmúlt időszakban.

Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Mesterházy állítása szerint konkrét nevekre is rákérdezett, de mert titoktartási nyilatkozatot írt alá, a részletekről nem adhat tájékoztatást. Így csak általánosságban beszélhetett, például arról, hogy Bárdos "nem válaszolhatott" a konkrét személyeket érintő kérdéseire, sem arra, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal "rendelkezik-e" a Pegasus-szoftverrel. (Megjegyezném, hogy a kérdés ebben a formában nem is feltétlenül helyes, a Pegasus-szoftvert gebinben használják a titkosszolgálatok, vagyis nem az a kérdés, hogy rendelkeznek-e vele, hanem hogy használják-e.)

Mesterházy a jövő héten folytatja saját nyomozását, szerdán a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (NBSZ) tervezi felkeresni. A titkosszolgálatok munkamegosztása alapján a megfigyelések technikai hátterét az NBSZ szolgáltatja, alapesetben tehát ők végzik a megfigyeléseket a társszolgálatok felkérésére. De ettől el lehet térni, a titkosszolgálatok - az AH, illetve a hírszerzésért felelős Információs Hivatal - az NBSZ-től függetlenül is képes megfigyeléseket végezni, és meg is teheti.

A hatályos jogszabályok szerint amúgy ha egy titkos megfigyelés célszemélye mentelmi joggal rendelkező személy, például parlamenti képviselő, akkor az információgyűjtés tényéről tájékoztatni kell az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát. A bizottság jobbikos elnöke, Stummer János szerint ilyen tájékoztatást 2020 eleje óta, amióta ő a bizottság elnöke, nem kaptak. (Via HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt