Zugló volt a legélesebb kérdés a miniszterelnök-jelölti vitán

  • Az ATV-n vitázott az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt.
  • Jakab Péter megígérte: lemond, ha nem lesz elszámoltatás.
  • Dobrev Klára azt mondta, Pekingben is kemény lesz.
  • Fekete-Győr András szerint új arcok kellenek.
  • Karácsony arra buzdította a szavazókat, hogy az egyesítésben legjobb jelöltet válasszák.
  • Márki-Zay Péter szerint a vidéki és bizonytalan szavazók döntik el a választást.
37 poszt
Időrend
2021 szeptember 12., 19:29

Dobrev: Jobban keresnek a romániai tanárok

photo_camera Forrás: ATV

Dobrev teljes szemléletváltást ígér az egészségügyben és az oktatásban. 9000 új ápoló, sok új orvos is kell. Találkozott egy nagymamával, aki csak 2023-ra kapott műtétre időpontot, addig fájdalommal él, mert nincs elég orvos. Lehet beszélni finn oktatási modellről, mindenről, de amíg nincs elég pedagógus, addig semmi sem történhet. Költeni kell a pedagógusokra, az egészségügyiekre. Romániában a kezdő tanár 30 ezer forinttal többet keres, mint a magyarországi.

2021 szeptember 12., 19:26

Fekete-Győr: Finn modell

Következik az egészség- és oktatáspolitikai blokk, Fekete-Győr András kezd. Szerinte rendszerváltás kell a magyar egészségügyben: az állam szolgáltatást vásárolna az egészségügyi intézményektől. Az oktatási átalakítás mintája a finn modell lenne.

2021 szeptember 12., 19:19

Egymásra reagálhattak 1 percben

Dobrev: a magyar kormány a GDP 6%-át a gazdaság támogatására költi. Ezt ő leállítaná, mert ez a pénz Orbán oligarcháinak megy: "Csányinak, Garancsinak, Tiborcznak, Mészárosnak". Inkább a kisvállalkozóknak kellene adni ezt.

Jakab: Nem csökkentek az adók, mint Márki-Zay mondta, nagy az áfa ugyanis. Emelkednek az árak. Le kell vinni az áfát az alapvető cikkek esetében, és az szja legyen visszaigényelhető egy jövedelmi szintig.

Márki-Zay: A tolvajoktól el kell venni a tisztességtelenül elvett pénzt. A gazdagokat nem büntetni kell, mint Karácsony mondta, mert meg kell becsülni, aki tisztességesen kereste a pénzét. Elmagyarázza, hogy volt adócsökkentés, és ezt fenn kell tartani.

Karácsony: Kell vagyonadó, többet kell fizetniük a gazdagoknak, mint most. A szegényebbeknek meg kevesebbet. A lakások pazarolják az energiát, véget kell vetni az energiaszegénységnek.

Fekete-Győr: Robotizáció van, sok gyár szűnhet meg. A munka törvénykönyve rossz, mert amikor bezár egy gyár, akkor a munkáltató nem finanszírozza az elküldöttek átképzését. Pedig kellene.

photo_camera Forrás: ATV
2021 szeptember 12., 19:12

Körkérdés a bérekről: ebből nem sok minden derült ki

Újabb egyperces körkérdés következett, a válaszokból nem sok konkrétumot tudtunk meg.

A minimálbérrel kapcsolatban Dobrev Klára elmondta, meg kell nézni, mitől lettek sikeresek bizonyos országok.

Jakab Péter támogatná-e a célzott támogatási programokat a szegregátumokban élőknek? Szerinte mindenkinek meg kell adnia a lehetőséget.

Márki-Zay Péter: a gazdaság felszabadításából lett több pénz.

Kérdés Karácsonynak: honnan számít valaki magasabb jövedelműnek, ami felett több adót kell fizetni? Szerinte a válságban is szárnyaló cégeknek (akik a politikai kapcsolatoknak köszönhetik a sikereiket) többet kell tennie a közösbe.

Visszaadnák-e az államosított magánnyugdíj-vagyont? Fekete-Győr azt mondja, a nyugdíjak nőjenek a gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

2021 szeptember 12., 19:06

Fekete-Győr: Négynapos munkahetet!

photo_camera Forrás: ATV

Fekete-Győr szerint a Fidesz elvette az emberektől a pénzt és a haveroknak adta. Fel kell zárkózni a Nyugathoz, távlati nagy tervekkel. 4 napos munkahét, rugalmas nyugdíjrendszer és euró kell. A magyarok megérdemlik, hogy 32 óra munkáért ugyanannyit kapjanak, mint most. Átalakul a világ, ez lehetséges, sok helyen vezetik be a 4 napos munkahetet. A mai nyugdíjrendszer merev és buta, ehelyett egyéni számla kell. Az euró a nyugati integráció alapja.

2021 szeptember 12., 19:04

Karácsony: Ha miniszterelnök lennék, most Makón lennék

photo_camera Forrás: ATV

Karácsony szerint ha miniszterelnök lenne, most éppen Makón lenne, ahol a Continental gyárban betiltották a munkásoknak a beszélgetést. Elmondta: tízéves megállapodást kötne a munkaadókkal és munkavállalókkal a bérek emeléséről. Adómentessé tenné a minimálbéreket, a nagyobb vállalkozásoknak pedig több adót kellene fizetni, de cserébe korrupciómentes környezet ígérnek.

2021 szeptember 12., 19:02

Márki-Zay: Be kell vezetni az eurót

Márki-Zay doktorit írt már a magyar versenyképességről. Hódmezővásárhelyt már rendbe rakta, "mert okosabbak vagyunk, és nem lopunk". Nem ígérgetni kell, hanem az euró bevezetésével értékállóságot biztosítani. Adóemelésről nem szabad beszélni se. A korrupció felszámolásával és kiszámítható környezettel lesz alapja annak, hogy jobban éljenek a magyarok.

2021 szeptember 12., 18:59

Jakab: Ne az alacsony bérekkel versenyezzünk

Több pénzt kell hagyni a magyar embereknél, hogy tudják miből pörgetni a magyar gazdaságot, mondja Jakab Péter. Szerinte nem úgy kellene versenyezni más országokkal, hogy itt alacsonyabbak a bérek. Differenciált nyugdíjemelést kellene bevezetni, és a férfiakat is el kell engedni negyven év után nyugdíjba. A családi pótlékot megduplázná, és támogatná az első és a második gyermek megszületését is.

photo_camera Forrás: ATV
2021 szeptember 12., 18:58

Dobrev: Több pénzt az embereknek!

Dobrev szerint a legfontosabb és legnehezebb kérdés, hogyan leszünk gazdagabb ország. Ma Magyarország egy olyan családra hasonlít, ahol a papa rántott húst kap, a nagymama csak zsíros kenyeret, a rokkant rokon zsírt se, a gyerek meg elmenekült külföldre. Úgyhogy az embert kell visszahelyezni a politika központjába. Orbán szerint kizsigerelt munkaerő és gyenge forint kell. De ehelyett a sokaságnak kell versenyképesnek lennie, azaz tisztességes béreket kell adni.

2021 szeptember 12., 18:50

Két férfin van nyakkendő, kettőn nincs

Karácsony és Márki-Zay nyakkendőben, Fekete-Győr és Jakab nélküle szerepelnek. Dobrev esetében fel sem merül a kérdés.

photo_camera Forrás: ATV
2021 szeptember 12., 18:48

Körkérdés az elszámoltatásról: Al Capone, trükkök, nemzeti nagytőke

Hogyan lehet jogállami keretek között börtönnel fenyegetni, kapja meg a kérdést Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint ma a lopás számít tisztességesnek, ezzel le kell számolni.

Karácsonyt is arról kérdezik, hogyan fogja majd az adóhivatal zárolni Orbán körének bankszámláit - a főpolgármester szerint ahogy Al Caponét, őket is el lehet kapni jogállami eszközökkel.

Márki-Zayt arról kérdezi Simon András, mit jelent a gazdaság felszabadítása, erre azt mondja: a szorgalomnak kell meghatároznia, ki jusson előre, nem a politikai kapcsolatoknak.

Van-e szükség nemzeti nagytőkére? Fekete-Győr erre azt mondja, igen, de olyanra, ami versenyképes, nem haveri alapon dől el.

Mi lesz, ha nem lesz az új kormánynak kétharmada? Dobrev szerint ebben az esetben ki kell mondani, hogy az alaptörvény nem legitim. Lehet, hogy néha „trükkökre is szükség lesz”, de „nem köthetik gúzsba az új kormányt a kétharmados törvények”.

2021 szeptember 12., 18:42

Dobrev: Vaskos csomag kell

photo_camera Forrás: ATV

Dobrev szerint nagyobb a baj, mint hogy három fontos lépést ki lehessen emelni. Nem elég nyerni, a kormányzásra kell készülni, és jó, hogy sokmindenben egyetért az előtte szólókkal. Vaskos csomag kell az első napra. Elszámoltatás, a mamelukok leváltása nagyon fontos. Azonnal költségvetési törvényt kell módosítani, a pénzt az oligarcháktól a néphez kell átvinni.

2021 szeptember 12., 18:39

Fekete-Győr egyből visszavonná a homofób törvényt

photo_camera Forrás: ATV

Az első nap minimum 30 intézkedésre lenne szükség szerinte, de ebből hármat választott ki:

  • a Karmelita kulcsát odaadni a korrupcióellenes ügyészségnek,
  • visszavonni a homofób törvényt,
  • és „kinyitni a parlament kapuját” a független újságírók előtt.
2021 szeptember 12., 18:38

Karácsony: Új eskü kell

photo_camera Forrás: ATV

Karácsony emlékeztet, hogy ő akarta a legrégebben az előválasztást, ezért örül. Az ország egységét kell helyreállítani. Le kell hívni a 6000 milliárdot az EU-tól. Az adóhivatal zárolni fogja Orbán közpénzből gazdagodó haverjainak a bankszámláit. És meg kell változtatni a miniszterek esküjének szövegét, ne a fideszes alaptörvényre kelljen esküdni.

2021 szeptember 12., 18:36

Márki-Zay szakértői kormányt akar

photo_camera Forrás: ATV

Ne pártalapon dőljenek el, kik vezetik a minisztériumokat, mondja. Új alkotmányra is szükség van szerinte, a média, a bíróságok és az ügyészségek felszabadítására. Minderre az első lépések között, és még a gazdaságot is fel kellene szabadítani „a fideszes uralom alól”.

2021 szeptember 12., 18:34

Jakab: Le kell váltani a vezetőket

photo_camera Forrás: ATV

Mihez nyúlnának először? Első három legfontosabb intézkedés?

Jakab: Alkotmányos rend helyreállítása, mindent hatályon kívül kell helyezni, ami a pártállamot erősíti. Teljes sorcsere, rendőri vezetőket is le kell váltani, és minden fontos intézmény vezetőjét. Csatlakozni kell az EU ügyészségéhez, és felvenni az EU helyreállítási alapjából járó 6000 milliárd forintot. Az egészségügyet helyre kell állítani, szolgálati jogviszonyt eltörölni, jobb munkakörülményeket kell azonnal biztosítani az ott dolgozóknak.