Balra tolódott Norvégia

2021 szeptember 14., kedd 4:37
3

Nyolc év kormányzás után távozik a hatalomból Erna Solberg norvég miniszterelnök, és az általa vezetett konzervatív-jobbközép kormány. Solberg gratulált a hétfői parlamenti választáson győztes baloldalnak, míg fő riválisa, a miniszterelnöki széket várhatóan átvevő Jonas Gahr Store megköszönte neki az elmúlt évek állhatatos kormányzását.

Jonas Gahr Store (a piros nyakkendős) örül, hogy nyert, Fotó: JAVAD PARSA/AFP

Érdekességek:

  • A norvég politikát meghatározó két nagy párt (Konzervatívok és Munkáspárt) együttesen gyengébben szerepeltek, mint az elmúlt 15 évben bármikor.
  • A frissen alakult Páciensek pártja, ami egy saját mintakórházat is üzemeltet, bejuttatott egy képviselőt a parlamentbe.
  • A kicsi, radikálbalos és zöld pártok jobban szerepeltek, mint valaha.
  • A Munkáspárt hiába győzött 26 százalékkal, ez a párt második legrosszabb eredménye az elmúlt száz évben. 2013-ban például 30 százalék feletti eredménnyel győztek, csak a koalíciós matek miatt ellenzékbe kerültek. Most a kisebb szövetségesei jó eredménye miatt tudnak kormányozni.
  • Magához képest nagyon jól szerepelt a Középpárt, ami egy zöld, agrár fókuszú balközép-liberális szervezet, és minden bizonnyal benne lesz az új koalíciós kormányban.
  • A kereszténydemokratákkal először fordult elő a második világháború óta, hogy nem érték el a parlamenti küszöböt, ehhez 6000 szavazat hiányzott nekik mindössze.
  • Az új képviselők 47 százaléka nő. Ez rekord.
Erna Solberg nyolc év kormányzás után távozik a hatalomból. Fotó: HEIKO JUNGE/AFP

A magyar kormánynak évek óta éles vitája van Norvégiával az onnan érkező (illetve most már nem érkező) támogatások elosztása miatt. Norvégia azért, hogy az EU-s piachoz hozzáférjen, támogatja az unió szegény országait, így Magyarországot is.

A pénznek egy töredékét civil szervezetek kapnák, de mivel nem engedték a norvégok, hogy a magyar kormány mondja meg, hogy melyik magyar szervezet pályáztassa meg ezt a civil keretet, ezért a teljes támogatási keretet, közel 80 milliárd forintot visszatartják.

A jobboldali norvég kormány bukása nyomán aligha oldódik meg ez a probléma, a baloldali kormány várhatóan még kevésbé lesz megértő az Orbán-kormány minden eurócent kontrollálását követelő igényével szemben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt