Emmanuel Macron felavatta a Christo tervei alapján becsomagolt Diadalívet

MŰVÉSZET
2021 szeptember 16., 19:31

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön felavatta a világhírű művész, Christo tervei alapján becsomagolt párizsi Diadalívet. A bolgár származású Christo tavaly hunyt el, és már 1961 óta kész voltak a tervei ahhoz, hogy a saját képére formálja a műemléket. Az installációhoz mintegy 2500 négyzetméternyi ezüstös és kék, újrahasznosított műanyag csomagolóanyagot használtak fel.

photo_camera Fotó: ANDRE ALVES/Hans Lucas via AFP

„Ez egy hatvanéves álom megvalósulása: egy őrült álom vált valóra” - mondta Macron. Az ünnepségen részt vett felesége, Brigitte Macron, Roselyne Bachelot kulturális miniszter, Anne Hidalgo párizsi polgármester, elnökjelölt, és Michael Bloomberg, New York volt polgármestere is.

Balról jobbra: Anne Hidalgo, Michael Bloomberg, Brigitte és Emmanuel Macron a Diadalív tetején
photo_camera Balról jobbra: Anne Hidalgo, Michael Bloomberg, Brigitte és Emmanuel Macron a Diadalív tetején Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron arról is beszélt: különösen örül annak, hogy éppen a Diadalívet borítja be az installáció, mivel 2018 végén az emlékmű „oly sokat szenvedett”. Ezzel az elnök az elfajult kormányellenes, „sárgamellényes” tüntetés során történt vandalizmusra utalt. Bachelot az alkotást a művészi zsenialitás posztumusz tanúságtételének nevezte.

A mű végül a részletes rajzok és modellek alapján unokaöccse, Vladimir Yavatchev irányításával születetett meg, 14 millió eurós ráfordítással, és október 3-ig tekinthető meg. A párizsi Champs-Elysées egyik végét uraló emlékmű népszerű látványosság, a becsomagolt Diadalívet és panorámás teraszát továbbra is látogathatják a turisták.

photo_camera Fotó: JULIEN MATTIA/Anadolu Agency via AFP

Sok párizsi járókelőt állított meg az új műalkotás. Egy közelben dolgozó férfi elmondta, hogy őt egy szürke elefántra emlékezteti, amelyet a Champs-Elysées-n helyeztek el. A 39 éves, Párizsban élő Agnieszka Wojel szerint pedig az installáció rávilágít az emlékmű formájának szépségére. (MTI)

Nagy kép: JULIEN MATTIA/Anadolu Agency via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.