Vissza kell térniük az oktatásba a 6-12. osztályos fiúknak és férfi tanáraiknak Agfanisztánban

szeptember 17., péntek 12:45

Szombattól vissza kell térniük az iskolákba a 6-12. osztályos fiúknak és férfi tanáraiknak Afganisztánban - közölte a tálib oktatási minisztérium pénteken.

A Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben nem írtak arról, hogy mi lesz a hasonló korú lányok oktatásával. A tálibok korábban engedélyezték, hogy az 1-6. osztályos lányok visszatérjenek a tantermekbe.

A radikálisok ugyanakkor több változtatást vezettek be az oktatásban a korábbiakhoz képest. Bár nem zárták ki a nőket a felsőoktatásból, jelezték, hogy a két nem elkülönítve fog tanulni a jövőben, és a nőknek kötelező lesz a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viselete az egyetemeken.

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem sportolhattak, nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott hozzáállásuk a nőkhöz. Ennek ellenére egyes sportágakból kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését. Néhány tartományban a nőket jelenleg sem engedik dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást.

A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében: miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek. A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt