Magyarország uniós támogatásoktól eshet el a homofób törvény miatt

POLITIKA
2021 szeptember 18., 05:51

Vizsgálja az Európai Bizottság (EB), hogy a homofób törvény a jogállamisági rendelet hatálya alá esik-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat. Ha arra jutnak, hogy igen, akkor Magyarország uniós támogatásoktól eshet el, tudta meg a Népszava Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztos leveléből, amit az Európai Parlament zöldpárti képviselőinek intézett.

Az EB azt is vizsgálja, hogy a homofóbnak minősített előírások nem mennek-e szembe a közösségi büdzséből származó források odaítélésének a feltételeivel.

A Zöldek még júniusban, a törvény meghozatalának másnapján fordultak az EB-hez azt kérdezve, hogy a frissített jogszabályok sértik-e az EU Alapjogi Chartáját, amelyet kötelező betartani minden uniós politika végrehajtása, így a közösségi pénzek felhasználása során is. A képviselők szerint ugyanis a költségvetési szabályok leszögezik, hogy a források elköltésekor tiszteletben kell tartani a Chartában lefektetett elveket, amelyek tartalmazzák a megkülönböztetés tilalmát, többek között a szexuális irányultság alapján.

Nicolas Schmit levelében azt írta, hogy az uniós pénzből nem lehet olyan projekteket megvalósítani, amelyek során sérülnek az emberi jogok, a meleg közösség jogai. “Amennyiben a Bizottság – egy program végrehajtását megelőzően vagy a végrehajtása során – úgy ítéli meg, hogy a Chartával összefüggő engedélyezési feltételek nem teljesülnek, a kapcsolódó kiadások nem téríthetők meg.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.