A BLM szerint a New York-i éttermek az oltási igazolvánnyal tartják távol a fekete vendégeket

szeptember 20., hétfő 4:50
3

Tüntetést szervez a Black Lives Matter egy népszerű manhattani étterem elé New Yorkban. A rasszizmusellenes csoport szerint a vendéglátóhelyek egy része az egy hete bevezetett oltási igazolványokat használja fel a feketék távol tartására.

A tiltakozást egy múlt heti eset váltotta ki, amikor a rendőrség három texasi nővel szemben intézkedett, az első közlemény szerint azért, mert rátámadtak az étterem munkatársára, aki a védettségüket akarta ellenőrizni. A rendőrség szerint az illetőt többször megütötték, és elszakították a nyakláncát is.

Azóta kiderült, hogy mindhármuknak volt igazolványuk, be is engedték őket, a gond abból adódott, hogy később három férfi is csatlakozott volna hozzájuk. Közülük viszont már csak egy embernek volt oltása.

Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

A három női vendég, akik feketék voltak, ekkor újból megjelentek a bejáratnál, majd vita alakult ki köztük és az étterem dolgozója között. Az egyik nő ügyvédje azt mondja, az illető rasszista megjegyzéseket tett a vendégekre, négerezett is, és hamisnak vélte az oltási igazolványaikat. Állítása szerint fizikailag is bántalmazta őket.

Az étterem tagadja, hogy a vendégek származása bármilyen szerepet játszott volna a vitában. A három vendéget először letartóztatták, majd szabadon engedték őket, októberben kerülhet az ügy bíróság elé. (New York Times, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt