Trump rendeletével szabadul meg az Egyesült Államok a határon várakozó haitiaktól

külföld
2021 szeptember 20., 5:33

13 ezer haiti állampolgár gyűlt össze az amerikai-mexikói határnál, a texasi Del Rio városánál. Az Egyesült Államok egy egészségügyi vészhelyzeti szabály alapján elkezdte hazaszállítani őket, még azelőtt, hogy hivatalosan menedéket kérhettek volna. Az AP szerint vasárnap három repülőgép landolt Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában, összesen több mint 300 emberrel a fedélzeten.

photo_camera Fotó: PAUL RATJE/AFP

További 3300 embert szintén elvittek már a határról, és a tervek szerint a következő egy hétben szeretnék teljesen kiüríteni a híd alatti területet, ahol még mindig több mint 12 ezren várakoznak. A határ lezárása után sokan kilométerekkel odébb próbálkoztak a folyón keresztül, ételekkel teli dobozokat emeltek a magasba a derékig érő vízben, úgy próbáltak átgázolni rajta, de lovasrendőrök tartóztatták fel őket.

Jogvédők szerint 1992-ben volt példa hasonló kiutasításra az Egyesült Államokban, amikor szintén haiti menekültek belépését akadályozták meg a tengeren. Mexikóiakat is nagy számban küldtek haza, de őket sem ilyen sebességgel. A Közép-Amerikából érkezőket pedig nagyrészt Mexikó fogadta be, de a haitiak számára ez a lehetőség sem adott.

photo_camera Fotó: JOHN MOORE/Getty Images via AFP

A kiutasítást lehetővé tevő rendeletet még Trump fogadta el, Biden csak annyiban módosította, hogy ne vonatkozzon a kísérő nélküli kiskorúakra.

A határon várakozó emberek közt vannak, akik a 2010-es földrengés után hagyták el Haitit, és Brazíliában vagy más dél-amerikai országban próbáltak boldogulni, de hiába. A riói olimpia után sokan elvesztették a munkájukat, ők a biztos megélhetésre vágyva indultak északra. Haiti elnökének idei meggyilkolása, majd az újabb, augusztusi földrengés még bizonytalanabbá tette az ország helyzetét. Jelentős részben haiti származású emberekről van szó, de vannak kubaiak, peruiak, nicaraguaiak és venezuelaiak is.

photo_camera Fotó: PAUL RATJE/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt