Lelövi a 3G-hálózatát a Magyar Telekom

2021 szeptember 23., csütörtök 15:19
2

A Magyar Telekom 2022 második félévétől nem tartja fent tovább a 3G-hálózatát. A cég szerint a 3G-technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. Az erről szóló közlemény szerint a 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok is érvényesülnek. A korszerűbb mobiltechnológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban..

A lekapcsolás után a hangforgalmat a 2G- és 4G-hálózatok veszik át, az adatforgalmat pedig a 4G-hálózat fogja kiszolgálni, ami jobb ügyfélélményt biztosít. Magyarországon a teljes mobilnetforgalom 95 százaléka már jelenleg is 4G/LTE-hálózaton zajlik. Az ügyfelek hangforgalmának 44-45 százaléka már 4G-hálózaton folyik.

A 3G-vel lefedett szolgáltatási terület nagyságát a Magyar Telekom fokozatosan, több lépcsőben csökkentette tavaly óta, 2020 nyarán 10 százalékkal, 2021 márciusában 1,3 százalékkal, majd most októbertől további 1,3 százalékkal. A szolgáltató azon dolgozik, hogy a 2G- és 4G-hálózatok lefedettsége és kapacitása megfelelően rendelkezésre álljon a 3G kikapcsolást követően.

A Telekom a 3,6 gigaherzes és a 2100 megaherzes frekvenciasávon nyújt 5G-szolgáltatást. Budapest és Budaörs mellett 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr) érhető el a szolgáltatás. Jelenleg 33 százalékos az 5G-hálózat lakosságra vetített lefedettsége a fővárosban. A két frekvencia együttes használatával az 5G-hálózat országos, lakosságra vetített, kültéri lefedettsége 10,4 százalékos. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt