Náci koncentrációs táborba zárt lengyel gyerekek leveleit találták meg a kutatók

külföld
2021 szeptember 24., 19:27

Náci koncentrációs táborba zárt gyerekek szeretteikhez írt leveleit találták meg Lengyelországban.

A pénteki sajtótájékoztatón bemutatott nyolc levélre magángyűjtemények átvizsgálása közben bukkantak néhány napja a lódzi Lengyel Gyermekek Múzeuma - A totalitarianizmus áldozatai nevű múzeum kutatói.

A leveleket 1944-ban írták lengyel gyerekek szüleiknek vagy hozzátartozóiknak, akik gyakran maguk is más koncentrációs táborokban raboskodtak. A fiatalok többnyire ételt és más alapvető szükségleti cikkeket, például szappant vagy kanalat kértek.

A még tanulmányozás, restaurálás és konzerválás alatt álló dokumentumok egyedülálló leletet jelentenek, mert csak tucatnyi ilyen levél ismert ebből a lágerből - közölte Ireneusz Maj múzeumigazgató.

A liztmannstadti (lódzi) koncentrációs tábort 1942 közepén hozták létre gyerekeknek a náci megszállók a lódzi gettó területén. A lágerben 16 év alatti gyerekek, köztük csecsemők raboskodtak.

A gyerekeket olyan vétségekért zárták be, mint kisebb lopás vagy koldulás, másokat pedig azért, mert feltételezték róluk, hogy az illegális mozgalom tagjai.

A gyermekkorú rabokat rabszolgaként dolgoztatták, kínozták és éheztették. Becslések szerint 3-4 ezer gyerek raboskodhatott a lágerben, közülük több százan haltak bele az éhezésbe, betegségekbe vagy ütlegelésekbe. A háború végén több mint 800 fiatalkorú foglyot találtak a tábor területén.

A gyermekfoglyok szenvedéséről tanúskodó leveleket és a lágerrel kapcsolatos más dokumentumokat decemberben kiállításon mutatják be a Lódzi Kulturális Központban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.