Orbán a vidékben látja a magyar létezés természetes és egészséges állapotának biztosítását

POLITIKA
2021 szeptember 25., 10:58
comments 4

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén Orbán Viktor arról beszélt, hogy meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki. Ez az egyetem annak a gigantikus vagyonkiszervezésnek köszönhetően jöhetett lérte, amit április végén szavazott meg a kormánytöbbség.

A sárospataki főiskola idén augusztusban vált önálló egyetemmé Tokaj-Hegyalja Egyetem néven, miután levált az egri Eszterházy Károly Egyetemről, és az állam máris egy alapítványnak adta. Az alapítvány elnöke pedig az egyetemek kiszervezését kormánybiztosként levezénylő Stumpf István lett. Ráadásul a közalapítvány az ingatlanok mellé megkapja az állami Grand Tokaj Zrt. részvényeit is. Az alapítvány kormányzati juttatásból kötvényeket vásárol az államkincstártól, és annak a kamataival gazdálkodhat, ezen felül a következő 5 évben további 1-1 milliárd forintot kap évente.

A szombati rendezvényen Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint olyanokat mondott, hogy

a magyar vidék feladata a magyar létezés természetes és egészséges állapotának biztosítása. Ideje végre rendezni Magyarország tartozását a vidékkel szemben, helyre kell állítani azt a méltóságot és azt az erőt, amelyet elvettek a magyar vidéktől.

Orbán Viktor a Tokaj-Hegyalja Egyetem udvarán Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyûlési képviselője, Stumpf István felsõoktatási modellváltás koordinálásáért felelõs kormánybiztos, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke és Bolvári-Takács Gábor megbízott rektor társaságában az egyetem tanévnyitó ünnepsége után Sárospatakon, 2021. szeptember 25-én.
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Azt mondta, most „egyetemet is avatunk, adósságot is rendezünk„. „Micsoda dolog az, hogy csak most létesül önálló egyetem azon a helyen, amit a Bodrog parti Athénként is emlegettek egykor; szinte bűn, sőt egyenesen hiba, hogy eddig nem volt önálló egyetem abban a városban, ahol a magyar szellem oly régóta otthonra talált.”

A megjelenésnek a miniszterelnök azzal adott súlyt, hogy itt adta meg az adatait a saját pártja ellenzékellenes aláírásgyűjtőívén:

photo_camera Orbán Viktor megadja az adatait a Fidesznek Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.