Tablettaként szedhető, koronavírus elleni antivirális gyógyszereket tesztelnek

2021 szeptember 25., szombat 17:42
1

Hamarosan befejeződnek a klinikai tesztjei több olyan antivirális gyógyszernek, amiket naponta, tabletta formában szedhetnek a koronavírusos betegek, hogy enyhítsék a betegség tüneteit.

„A szájon át szedhető antivirális gyógyszerek nemcsak a betegség időtartamát rövidíthetik le, hanem annak az esélyét is csökkenthetik, hogy a beteg megfertőzze a vele egy háztartásban élőket” - mondta Timothy Sheahan, a University of North Carolina-Chapel Hill virológusa.

Három gyógyszernek hónapokon belül, késő ősszel vagy télen befejeződhetnek a klinikai tesztjei. Az egyik a Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics molnupiravir nevű gyógyszere, a másik kettő pedig a Pfizeré, a nevük PF-07321332 és AT-527.

Eddig egyetlen antivirális gyógyszert használtak a koronavírusos betegek kezelésére, ez a remdesivir. Ezt viszont csak a kórházban, intravénásan adják a pácienseknek, nem a vírus korai tüneteinek megfékezésére szolgál. Ezzel szemben az új gyógyszereket tablettaként forgalmazhatják majd.

A gyógyszerek fejlesztői azt remélik, hogy a termékek megfelelnek a teszteken, és megkaphatják Amerikában a vészhelyzeti használati engedélyt. (NBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt