Már szavaznak a németek Angela Merkel utódjáról

külföld
2021 szeptember 26., 08:59

Reggel 8 óta szavazhatnak a németek Bundestag, a német parlament alsóházának jelöljeiről, ezen keresztül pedig arról, ki irányítsa Angela Merkel után a német szövetségi kormányt. Az előzetes felmérések szerint a szociáldemokraták jelöltje, Olaf Scholz tűnik a legesélyesebbnek, de mindenképpen nagyon szoros versenyre lehet számítani.

A német szavazóhelységekben reggel 8-tól este 6-ig lehet majd szavazni, ezután publikálják majd az első hivatalos exit poll adatokat is. A választók két szavazatot adhatnak le, egyet jelöltre, egyet pedig pártlistára. Ahhoz, hogy a Bundestagba kerülhessenek a képviselőik, a pártoknak legalább a szavazatok 5 százalékát kell megkapniuk.

Ugyan Angela Merkel kancellár korábban azt mondta, hogy nem avatkozik bele a választási kampányba, az utolsó pillanatban mégis fontosnak érezte, hogy kivegye a részét, pártja, a CDU jelöltje ugyanis eléggé le van maradva a közvéleménykutatások szerint. Merkel és Armin Laschet együtt jelentek meg szombaton egy kampányrendezvényen, ahol arról beszéltek, hogy akkor garantálható Németország stabilitása, ha továbbra is a jobbközép kereszténydemokraták lesznek kormányon.

photo_camera Armin Laschet, a CDU jelöltje és Angela Merkel, leköszönő kancellár. Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP

Laschet azzal ijesztgette hallgatóságát, hogy ha a balközép Szociáldemokraták nyernek, akkor a határozottan balosabb Die Linke párttal lépnek majd koalícióra. Ezért, mondta a CDU jelöltje, az utolsó pillanatokat is meg kell ragadni, hogy a bizonytalanokat rávegyék a választók, szavazzanak Merkel pártjára.

Bizonytalanokból pedig van bőven, a 60,4 millió szavazásra jogosult választó 40 nagyjából 40 százaléka nem tudta a választások előtt, hogy kire fog szavazni. A legnépszerűbb jelöltnek vasárnap előtt Olaf Scholz, a szociáldemokraták jelöltje tűnt, aki eddig a kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány alkancellárja és pénzügyminisztere volt. Sokak szerint ő nyerte a jelöltek utolsó tévés vitáját, de a választások előtt csökkent az előnye a CDU jelöltjével szemben.

Olaf Scholz
photo_camera Olaf Scholz, a szociáldemokraták jelöltje tűnt a legesélyesebbnek a választások előtt. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A harmadik esélyes jelölt a Zöldek vezetője, Annalena Baerbock, akinek pártja komoly szerepet kaphat a következő kormánykoalcióban, akár a szociáldemokratákkal, akár a CDU-val kell összeállniuk. Baerbock esélyeit javíthatja, hogy sok választó a klímaváltozás kérdését tartja a választás legfontosabb témájának, a két nagyobb pártot pedig sokat kritizálták amiatt, hogy nem elég határozott ebben a kérdésben. A Deutsche Welle tudósítója egy berlini szavazókörből tudosítva azt mondta, az általa megkérdezett szavazók többségét ez a kérdés foglalkoztatta leginkább.

A Bundestag képviselői mellett a tartományokat képviselő Bundesrat két helyéért is zajlik a verseny, Berlinben és az ország északkeleti részén levő Mecklenburg-Elő-Pomerániában. Berlinben emellett főpolgármesteri választást és népszavazást is tartanak, amelyben arról dönthetnek a fővárosiak, hogy vegyenek-e köztulajdonba több mint 200 ezer lakást, ezzel próbálva kezelni a berlini lakhatási válságot. (DW)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.