A II. világháború óta semmi sem vetette vissza úgy a várható élettartamot Nyugat-Európában, mint a covid

egészség
2021 szeptember 27., 07:00

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Leverhulme Demográfiatudományi Központ új kutatása szerint bizonyos országokban évekkel csökkent a várható élettartam a koronavírus miatt.

29 ország adatait vizsgálták, köztük Nyugat-Európa nagy részét, az Egyesült Államokat és Chilét. Ezek közül 27 országban hosszú évek emelkedő tendenciáját vetette vissza a járvány okozta halálozás, 22-ben több mint fél évvel csökkent a várható élettartam. Az Egyesült Államokban a 2019-es adatokhoz képest 2,2 évvel csökkent a várható élettartam, Litvániában 1,7 évvel.

Idős pár sétál Champigny sur Marne-ban.
photo_camera Idős pár sétál Champigny sur Marne-ban. Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

„Az olyan nyugat-európai területeken, mint többek közt Spanyolország, Olaszország, Anglia, Wales vagy Belgium, a születéskor várható élettartamban utoljára a II. világháború alatt következett be ilyen mértékű visszaesés” - mondta el Dr. José Manuel Aburto, a tanulmány egyik szerzője.

„A nők nyolc országban, a férfiak tizenegy országban szenvedtek egy évnél nagyobb veszteséget. Hogy kontextusba helyezzük, a közelmúltban átlagosan 5,6 évbe telt, amíg ezekben az országokban egy évvel nőtt a várható élettartam, de ezt a fejlődést 2020-ban eltörölte a covid”

- nyilatkozta a kutató. A 29 országban általában véve a férfiakat érintette súlyosabban a visszaesés.

A kutatók azt kérik, hogy minél több ország - alacsony és közepes jövedelműek is - tegye elérhetővé a covid-halálozások részletes adatait, hogy minél pontosabb képet kaphassanak a koronavírussal összefüggő demográfiai változásokról. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.