Tönkretesz bennünket a túlvegyszerezett mezőgazdaság

2021 szeptember 29., szerda 15:58
1

A 20. század eleje óta egyre több vegyszert használunk a mezőgazdaságban, inszekticidek, fungicidek, baktericidek, herbicidek egész tárháza áll az egyre nagyobb birtokokon termelő cégek és gazdák rendelkezésére. Az ilyen szerek némelyikének azonban komoly egészségügyi kockázatai vannak, és az elmúlt 100 év tapasztalatai alapján gyakori az is, hogy akár már évtizedek óta használt szerekről derül ki, károsítják az egészségünket.

A művelésbe vonás előtt vegyszerekkel permetezett mezőgazdasági tábla Hollandiában Fotó: ANP via AFP

Az Európai Parlament tudományos szolgálatának 2016-os jelentése szerint például bizonyos mezőgazdasági vegyszerek mérhető IQ-csökkenést okoznak gyerekeknél, és a figyelemhiányos hiperaktivitás megjelenésével is kapcsolatba hozhatók.

Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP

A mezőgazdasági vegyszerek egyre elterjedtebbé válásával is foglalkozott a 2019-es, Mérgezett föld című magyar dokumentumfilm is. Készítői két élő beszélgetést rendeztek olyan mezőgazdasági témákban, amikkel a filmben már nem tudtak teljes terjedelmükben foglalkozni.

Az első, hétfői beszélgetésben Kővári Gábor Mihály, a film rendezője a mezőgazdasági centralizációról kérdezte Borsos Béla rendszerökológust és Dinya László egyetemi tanárt.

A második beszélgetés a vegyszerekről szól, és a Greenpeace két szakértője, Rodics Katalin biológus és Simon Gergely vegyész beszélgetnek Kővárival. Az eseményt élőben lehet követni itt:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt