Tönkretesz bennünket a túlvegyszerezett mezőgazdaság

mezőgazdaság
2021 szeptember 29., 15:58

A 20. század eleje óta egyre több vegyszert használunk a mezőgazdaságban, inszekticidek, fungicidek, baktericidek, herbicidek egész tárháza áll az egyre nagyobb birtokokon termelő cégek és gazdák rendelkezésére. Az ilyen szerek némelyikének azonban komoly egészségügyi kockázatai vannak, és az elmúlt 100 év tapasztalatai alapján gyakori az is, hogy akár már évtizedek óta használt szerekről derül ki, károsítják az egészségünket.

A művelésbe vonás előtt vegyszerekkel permetezett mezőgazdasági tábla Hollandiában
photo_camera A művelésbe vonás előtt vegyszerekkel permetezett mezőgazdasági tábla Hollandiában Fotó: ANP via AFP

Az Európai Parlament tudományos szolgálatának 2016-os jelentése szerint például bizonyos mezőgazdasági vegyszerek mérhető IQ-csökkenést okoznak gyerekeknél, és a figyelemhiányos hiperaktivitás megjelenésével is kapcsolatba hozhatók.

photo_camera Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP

A mezőgazdasági vegyszerek egyre elterjedtebbé válásával is foglalkozott a 2019-es, Mérgezett föld című magyar dokumentumfilm is. Készítői két élő beszélgetést rendeztek olyan mezőgazdasági témákban, amikkel a filmben már nem tudtak teljes terjedelmükben foglalkozni.

Az első, hétfői beszélgetésben Kővári Gábor Mihály, a film rendezője a mezőgazdasági centralizációról kérdezte Borsos Béla rendszerökológust és Dinya László egyetemi tanárt.

A második beszélgetés a vegyszerekről szól, és a Greenpeace két szakértője, Rodics Katalin biológus és Simon Gergely vegyész beszélgetnek Kővárival. Az eseményt élőben lehet követni itt:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.