Szijjártó: Orbán a legdemokratikusabb vezető Európában

igazság
2021 október 01., 11:58
comments 14
Szijjártó Péter nyilatkozik 2021. szeptember 2-án.
photo_camera Szijjártó Péter nyilatkozik Fotó: Jure Makovec/AFP

Csütörtökön Görögországba utazott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, hogy megossza gondolatait a modern demokráciák problémáiról az Athéni Demokrácia Fórum résztvevőivel, és ha már ott volt, tett arról, hogy nyoma legyen a látogatásának.

Szijjártó, aki Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz aktivistával vett részt egy közös panelbeszélgetésen, arra fűzte fel mondandóját, hogy a liberális demokráciák hívei kisajátítják a demokrácia fogalmát - és épp ezáltal válnak valójában antidemokratikussá.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy a demokrácia fogalma nem igényel különösebb minősítést: egy ország addig demokráciának nevezhető, amíg a nép dönthet a saját és a hazája sorsáról.

Szijjártó szerint Magyarország nem volt olyan szerencsés, mint a nyugati országok, négy évtizeden át volt kénytelen harcolni a szabadságáért - erre most a szerencsésebb országok kioktatják, hogyan kéne működtetni a magyar politikai rendszert: „azt állítják, hogy nem vagyunk demokratikus ország, pusztán azért, mert nem liberális a kormány.”

A jogállamisági kritikákat Szijjártó azzal szerelte le, hogy ezek egyetlen oka az, hogy konzervatív-hazafias kormánya van az országnak, aztán ezen a ponton, némileg váratlanul, ledobta az atomot:

„Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában.”

Szijjártó fontosnak gondolta azt is, hogy a fehérorosz helyzetről ejtsen pár szót. Azt elemezte, hogy azok a szankciók, amiket például az uniós intézmények alkalmaztak Fehéroroszországgal szemben, hatástalannak bizonyultak, ezért szerinte részletesebb vitára volna szükség az ilyen gazdasági és politikai szankciók szükségességéről.

Odáig ment, hogy megkérdezte, vajon nem számít-e álszentségnek a különböző szankciók elrendelése, miközben a tagállamok hatalmas üzleteket kötnek a bírált országokkal. Említette a kínai tisztségviselők elleni korlátozásokat, amiket úgy hoztak meg, hogy eközben Kína volt tavaly az unió első számú kereskedelmi partnere.

Erre Szvjatlana Cihanouszkaja disszidens, a polgárjogi aktivista, aki speciel tényleg képben van azzal kapcsolatban, micsoda elnyomás is van Fehéroroszországban, átvette a szót, és jelezte, hogy márpedig az uniós szankciók jelentik a közösség egyetlen eszközét a nyomásgyakorlásra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.