Vizsgálatokat kezdenek Jeff Bezos űrkutatási cégénél

külföld
2021 október 01., 17:03

Vizsgálatokat kezd az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a Blue Originnél, Jeff Bezos multimilliárdos űrvállalkozásánál azután, hogy a cég 21 volt és jelenlegi dolgozója levélben fordult a felügyelethez a cégnél tapasztalt biztonsági hiányosságok miatt.

Jeff Bezos multimilliárdos 2021. július 20-án a texasi Van Horn közelében, miután landolt saját űrhajójával, amivel néhány percet töltött az űrben.
photo_camera Jeff Bezos multimilliárdos 2021. július 20-án a texasi Van Horn közelében, miután landolt saját űrhajójával, amivel néhány percet töltött az űrben. Fotó: HANDOUT/AFP

Levelükben, amit a Lioness whistleblower-oldalon nyilvánosságra is hoztak, azt állítják, hogy a Blue Origin New Shepard névre keresztelt rakétájának hajtóművéről ezernél is több feljegyzést készítettek a biztonsági hiányosságokról, amikre aztán semmilyen választ nem kaptak. A levelet aláíró egyik mérnök szerint "csak a mázlijukon múlt, hogy eddig nem történt semmi" katasztrofális baleset.

Bezos valószínűleg nem aggódott, mert maga is ezzel a rakétával pattant fel júliusban pár röpke percre a világűrbe.

Az FAA hivatalos közleményében azt írta, hogy "minden biztonsággal kapcsolatos felvetést komolyan vesz, és kivizsgálja az értesüléseket".

A levélírók a biztonsági hiányosságokon túl azt is felvetették, hogy a Blue Origin vezetése szexista, több menedzser és vezető beosztású munkatárs "következetesen helytelen" magatartást tanúsít a női munkatársakkal szemben. A Blue Origin szóvivője erre azt reagálta, hogy a cég non-stop névtelen bejelentővonalat tart fenn, és "sürgősen kivizsgál minden panaszt", továbbá "nem tűr el semmiféle zaklatást, se diszkriminációt". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.