Vizsgálatokat kezdenek Jeff Bezos űrkutatási cégénél

október 1., péntek 17:03

Vizsgálatokat kezd az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a Blue Originnél, Jeff Bezos multimilliárdos űrvállalkozásánál azután, hogy a cég 21 volt és jelenlegi dolgozója levélben fordult a felügyelethez a cégnél tapasztalt biztonsági hiányosságok miatt.

Jeff Bezos multimilliárdos 2021. július 20-án a texasi Van Horn közelében, miután landolt saját űrhajójával, amivel néhány percet töltött az űrben. Fotó: HANDOUT/AFP

Levelükben, amit a Lioness whistleblower-oldalon nyilvánosságra is hoztak, azt állítják, hogy a Blue Origin New Shepard névre keresztelt rakétájának hajtóművéről ezernél is több feljegyzést készítettek a biztonsági hiányosságokról, amikre aztán semmilyen választ nem kaptak. A levelet aláíró egyik mérnök szerint "csak a mázlijukon múlt, hogy eddig nem történt semmi" katasztrofális baleset.

Bezos valószínűleg nem aggódott, mert maga is ezzel a rakétával pattant fel júliusban pár röpke percre a világűrbe.

Az FAA hivatalos közleményében azt írta, hogy "minden biztonsággal kapcsolatos felvetést komolyan vesz, és kivizsgálja az értesüléseket".

A levélírók a biztonsági hiányosságokon túl azt is felvetették, hogy a Blue Origin vezetése szexista, több menedzser és vezető beosztású munkatárs "következetesen helytelen" magatartást tanúsít a női munkatársakkal szemben. A Blue Origin szóvivője erre azt reagálta, hogy a cég non-stop névtelen bejelentővonalat tart fenn, és "sürgősen kivizsgál minden panaszt", továbbá "nem tűr el semmiféle zaklatást, se diszkriminációt". (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt