A tálibok már a nyugatiaknak dolgozó tolmácsok családtagjait fenyegetik

2021 október 2., szombat 5:17

"Ha nem tudunk elkapni akkor a hozzátartozóidat vesszük elő" - idézte a holland közszolgálati televízió, a NOS azt a hivatalos idézést, amit az egykor az Afganisztánban szolgáló holland katonáknak dolgozó afgán tolmány kapott a tálibok bíróságától. Az idézésben az állt, hogy a tálibok tudomása szerint a beidézett egykor tolmácsként dolgozott, tehát "tiltott módon piszkos pénzt" kapott, amiért "bosszút állnak". Ezt követte a tálib hatalomátvétel óta bujkáló tolmácsok családtagjainak fenyegetése.

Tálib fegyveres egy nőtüntetésről tudósító újságírót taszigál Kabulban 2021. szeptember 30-án. Fotó: BULENT KILIC/AFP

A NOS szerint minden jel arra utal, hogy a leveleket, amelyeken hivatalos pecsét van, valóban a tálibok küldték, de ennek megerősítését tőlük megszerezni szinte lehetetlen. A tévé állítása szerint tucatnyi tolmáccsal és olyan egyéb szakemberrel áll kapcsolatban, aki a holland erők számára dolgozott, és a tőlük szerzett információk szerint helyzetük egyre drámaibb.

A tálibok júniusban felszólították az afgán tolmácsokat, hogy "tanúsítsanak megbánást", de egyébként Afganisztánban maradhatnak a nemzetközi erők kivonulása után, mert "nem esik bántódásuk". Sőt, a hatalomátvétel után a tálibok általános büntetlenséget ígértek minden volt kormánytisztviselőnek és katonának. De az AFP beszámolója szerint minden fogadkozásuk ellenére az ENSZ egyik bizalmas jelentés szerint körözik azokat, akik a külföldi erők számára dolgoztak. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt