Az Egyesült Arab Emírségek szondát küldene egy Mars és Jupiter között elhelyezkedő aszteroidára

űr
2021 október 05., 18:20
comments 2

Az Egyesült Arab Emírségek kedden bejelentette, hogy szondát küld egy Mars és Jupiter között elhelyezkedő aszteroidára. A legújabb projekt célja, hogy adatokat gyűjtsön a világegyetem eredetéről. A szonda az aszteroidán maradna, és mindaddig továbbítaná a Földre az aszteroida összetételére vonatkozó információkat, amíg az akkumulátorai le nem merülnek.

A tervek szerint az űrszondát 2028-ban indítanák, és 2033-ban szállna le. Az utazás során az eszköz mintegy 3,6 milliárd kilométert tesz meg. Egyelőre még egyeztetnek arról, hogy milyen adatokat gyűjtsenek az Emirátusok, de a küldetés még nagyobb kihívás lesz, mint a korábbi országok aszteroida-projektjei, mivel az űrhajó a Nap közelében és attól nagyon messze is el fog haladni - mondta Sarah al-Amiri, az Emírségek Űrügynökségének elnöke és fejlett technológiákért felelős államminiszter.

Ez még csak a februárban kilőtt Mars-szondát szállító rakéta.
photo_camera Ez még csak a februárban kilőtt Mars-szondát szállító rakéta. Fotó: HANDOUT/AFP

A miniszter arról is beszélt, hogy ez a projekt exponenciálisan nehezebb, mint az ország Mars-missziója, melyben az al-Amal (=remény) nevű szondát állították Mars körüli pályára februárban. Al-Amiri nem beszélt a költségekről, de a kihívások miatt biztosan sokkal többe fog kerülni, mint a 200 millió dolláros Mars-misszió. A projekten a Colorado Egyetem Légköri és Űrfizikai Laboratóriumával működnek együtt.

Az Emirátusok ambiciózus űrprogramjának részeként 2024-ben egy legénység nélküli űrhajót küldenének a Holdra, 2117-re pedig emberi kolóniát alapítanának a Marson. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.