Százezer eltűnt nyomában

külföld
2021 október 05., 10:25
comments 4

Mexikó a világ egyik legveszélyesebb állama. Az országban az elmúlt évtizedekben elszabadult az erőszak, az amerikai piacra termelő drogkartellek olyannyira megerősödtek, hogy szinte már párhuzamos államként működnek, következmények nélkül mészárolhatnak le szinte bárkit, aki az útjukba kerül. Évente már harmincezer gyilkosságot követnek el az országban. Az áldozatok egy része felüljárókra lógatva, vagy út menti árkokba dobva végzi, hátborzongató figyelmeztetésként mindenkinek, aki megpróbálna szembeszegülni a kartellekkel.

Az eltűntek fala Guadalajara egyik körforgalmában. Jalisco állam, ahol Guadalajara is van, a mexikói drogháború frontvonalában van, itt is több ezer embernek veszett nyoma.
photo_camera Az eltűntek fala Guadalajara egyik körforgalmában. Jalisco állam, ahol Guadalajara is van, a mexikói drogháború frontvonalában van, itt is több ezer embernek veszett nyoma. Fotó: ULISES RUIZ/AFP

Még többen végzik jelöletlen, hevenyészett sírgödrökben a végtelen sivatagban, vagy szemétdombok mélyén, esetleg miszlikbe aprítva kiszáradt domboldalakon, írja a New York Times, ami megrázó képes riportban számolt be arról, hogyan próbálják megtalálni minden bizonnyal halott szeretteiket a hozzátartozóik az országban, ahol már százezer embert tartanak nyilván eltűntként. Embereket, akik után gyakran csak néhány, a vértől keményre száradt, foszladozó ruhadarab marad - ezekről igen felkavaró képeket készített a lap fotóriportere, Fred Ramos.

Riportertársa, Oscar Lopez pedig az eltűntek hozzátartozóival beszélt, akik csapatokba verődve járják a kietlen vidéket a tűző napon, a bomló holttestek eltéveszthetetlen szaga után szimatolva. "Szörnyű bizonytalanság, amit senkinek se kívánok" - magyarázta neki az érzéseit Hoemy Padilla Aldáz, aki két éve kutat húszéves korában eltűnt fia, Juan Carlos után. Juan Carlos egy taqueriában dolgozott, az esti műszakja végeztével veszett nyoma. "Ha tudnám, hogy halott, tudnám, hogy nem szenved. De nem tudjuk, és ez a nem tudás olyan, mintha kínoznának" - mondta.

Az ilyen eltűnések Angélica Durán-Martínez, a Massachusettsi Egyetem politológia-professzora, a latin-amerikai erőszak szakértője szerint is "talán a szenvedés legszélsőségesebb változata az áldozatok rokonainak". Ennek bizonyítékai azok az óriásplakátok és molinók, amiken Mexikó-szerte keresik eltűnt szeretteiket.

Ezt a keresést nagyban nehezíti, hogy gyakran az se segít, ha találnak maradványokat. Ezek állapota sokszor annyira leromlott, hogy ezek alapján lehetetlen azonosítani az áldozatot. És bár a jobb helyszínelési technológiák, illetve a kutatást segítő eszközök, mint például a drónok, segítenek a maradványok felkutatásában, a bűncselekmények tengerében ez alig jelent változást. Csak Chihuahua államban, a drogháború egyik fő frontvonalában 2020 szeptembere és 2021 júliusa között 6453 eltűntet jelentettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.