Bíróság elé állították a Sachsenhauseni haláltábor egyik őrét

október 7., csütörtök 10:40
11

76 évvel a második világháború lezárulta után állították bíróság elé a Berlinhez közeli sachsenhauseni haláltábor egyik őrét, aki a vád szerint 3158 fogoly haláláért felel. A vád szerint szerepe volt szovjet hadifoglyok golyó általi kivégzésében, illetve a táborba zárt zsidók elgázosításában is.

Josef S. meghallgatásán egy kék mappával takargatta az arcát. Mellette talárban védőügyvédje, Stefan Waterkamp. Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A peranyagban csak Josef S-ként emlegetett férfi már száz éves, ő az eddigi legidősebb vádlott. Ez is jelzi, hogy egyre fogy az idő a holokauszt elkövetőinek felelősségre vonására.

Josef S.-t egy börtön tornatermében kialakított tárgyalóteremben hallgatták meg, ahova tolószékben érkezett, egy aktatáskát szorongatva. Arcát egy kék mappával takarta a fotósok elől. A száz évesnél is idősebb férfit az illetékesek alkalmasnak találták a tárgyalásra, melynek tárgyalási napjain napi akár két és fél órán át is részt vehet

S. 21 évesen, 1942-ben lett őr a sachsenhauseni lágerben, ahol a világháború alatt több tízezer ember, zsidók, politikai foglyok, homoszexuálisok és hadifoglyok vesztették életüket.

Josef S. perében az ügyészség mellett magánvádlóként a haláltábort túlélők is vannak.

A haláltáborok őrei közül nagyon keveseket vontak eddig felelősségre, a BBC szerint csak a Stutthof lágerben háromezer őr szolgált, akik közül csak ötvenet ítéltek el. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt