Bíróság elé állították a Sachsenhauseni haláltábor egyik őrét

külföld
2021 október 07., 10:40
comments 11

76 évvel a második világháború lezárulta után állították bíróság elé a Berlinhez közeli sachsenhauseni haláltábor egyik őrét, aki a vád szerint 3158 fogoly haláláért felel. A vád szerint szerepe volt szovjet hadifoglyok golyó általi kivégzésében, illetve a táborba zárt zsidók elgázosításában is.

Josef S. meghallgatásán egy kék mappával takargatta az arcát. Mellette talárban védőügyvéde, Stefan Waterkamp.
photo_camera Josef S. meghallgatásán egy kék mappával takargatta az arcát. Mellette talárban védőügyvédje, Stefan Waterkamp. Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A peranyagban csak Josef S-ként emlegetett férfi már száz éves, ő az eddigi legidősebb vádlott. Ez is jelzi, hogy egyre fogy az idő a holokauszt elkövetőinek felelősségre vonására.

Josef S.-t egy börtön tornatermében kialakított tárgyalóteremben hallgatták meg, ahova tolószékben érkezett, egy aktatáskát szorongatva. Arcát egy kék mappával takarta a fotósok elől. A száz évesnél is idősebb férfit az illetékesek alkalmasnak találták a tárgyalásra, melynek tárgyalási napjain napi akár két és fél órán át is részt vehet

S. 21 évesen, 1942-ben lett őr a sachsenhauseni lágerben, ahol a világháború alatt több tízezer ember, zsidók, politikai foglyok, homoszexuálisok és hadifoglyok vesztették életüket.

Josef S. perében az ügyészség mellett magánvádlóként a haláltábort túlélők is vannak.

A haláltáborok őrei közül nagyon keveseket vontak eddig felelősségre, a BBC szerint csak a Stutthof lágerben háromezer őr szolgált, akik közül csak ötvenet ítéltek el. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.