340 milliárdos kötelezettséget vállalt a kormány a budai várban zajló beruházásokra

POLITIKA
2021 október 07., 11:28
comments 9

Helyesbítés: A Miniszterelnökségi Sajtóiroda tájékoztatása szerint a Telex félreértelmezte a Beruházó Ügynökség éves beszámolójának egyik mellékletét: az ott feltüntetett összegeket nem idén költi el a kormány, azok a következő évekre vonatkozó kötelezettség-vállalások. 2021-ben a cikkünk eredeti címében is szereplő 340 milliárd forint helyett ennek megfelelően csak 8,2 milliárd forintot fordítanak idén a vári beruházásokra, így a Honvéd Főparancsnokság újjáépítésére, a József Főhercegi Palotára, a neoreneszánsz kertre és istállóra, a Külügyminisztérium épületének újjáépítésére, a Budavári Palota teljes felmérésére és halaszthatatlan beruházásokra, valamint a Várgarázs III. ütemére.

Elkészült a kormányzati építkezések megvalósítását, illetve a nagyobb önkormányzati és intézményi beruházásokat finanszírozó Beruházási Ügynökség éves beszámolója, amiből a Telex beszámolója szerint az is kiderült, hogy még mintegy ezermilliárd forintot terveznek költeni.

Ebből a pénzből egy fillér se jut a Diákváros beruházásaira, jut viszont 340 milliárd forint a kormány legnagyobb látványtevékenységére, a budai vár sosem volt formára renoválására. Ez utóbbiból jut 72,5 milliárd a Pénzügyminisztérium várba helyezésének második ütemére, 56 milliárd a József Főhercegi Palotára kerttel és istállóstul, 55,3 milliárd a Belügyminisztérium új székházára, 33,67 milliárd forint a Honvéd Főparancsnokság újjáépítésére, 18,1 milliárd a Várgarázs III. ütemére, 3,7 milliárd forint a lebontott építészeti remekmű, a Villamos Teherelosztó helyén a Nemzeti Levéltár épületére. További 68,2 milliárdot a Budavári Palota teljes felmérésére és meg nem nevezett halaszthatatlan beruházásokra különítettek el.

A második legnagyobb összeget, 160 milliárdot a Budapesti Műszaki Egyetem Science parkjára különítették el, a Fradiváros nevű beruházásra pedig 152,5 milliárdot különítettek el. De jut értelmezhető célra is, az állami szociális lakásügynökség 95,1 milliárd forintot kap 1500 lakás megvalósítására. (Via Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.