340 milliárdos kötelezettséget vállalt a kormány a budai várban zajló beruházásokra

október 7., csütörtök 11:28
10

Helyesbítés: A Miniszterelnökségi Sajtóiroda tájékoztatása szerint a Telex félreértelmezte a Beruházó Ügynökség éves beszámolójának egyik mellékletét: az ott feltüntetett összegeket nem idén költi el a kormány, azok a következő évekre vonatkozó kötelezettség-vállalások. 2021-ben a cikkünk eredeti címében is szereplő 340 milliárd forint helyett ennek megfelelően csak 8,2 milliárd forintot fordítanak idén a vári beruházásokra, így a Honvéd Főparancsnokság újjáépítésére, a József Főhercegi Palotára, a neoreneszánsz kertre és istállóra, a Külügyminisztérium épületének újjáépítésére, a Budavári Palota teljes felmérésére és halaszthatatlan beruházásokra, valamint a Várgarázs III. ütemére.

Elkészült a kormányzati építkezések megvalósítását, illetve a nagyobb önkormányzati és intézményi beruházásokat finanszírozó Beruházási Ügynökség éves beszámolója, amiből a Telex beszámolója szerint az is kiderült, hogy még mintegy ezermilliárd forintot terveznek költeni.

Ebből a pénzből egy fillér se jut a Diákváros beruházásaira, jut viszont 340 milliárd forint a kormány legnagyobb látványtevékenységére, a budai vár sosem volt formára renoválására. Ez utóbbiból jut 72,5 milliárd a Pénzügyminisztérium várba helyezésének második ütemére, 56 milliárd a József Főhercegi Palotára kerttel és istállóstul, 55,3 milliárd a Belügyminisztérium új székházára, 33,67 milliárd forint a Honvéd Főparancsnokság újjáépítésére, 18,1 milliárd a Várgarázs III. ütemére, 3,7 milliárd forint a lebontott építészeti remekmű, a Villamos Teherelosztó helyén a Nemzeti Levéltár épületére. További 68,2 milliárdot a Budavári Palota teljes felmérésére és meg nem nevezett halaszthatatlan beruházásokra különítettek el.

A második legnagyobb összeget, 160 milliárdot a Budapesti Műszaki Egyetem Science parkjára különítették el, a Fradiváros nevű beruházásra pedig 152,5 milliárdot különítettek el. De jut értelmezhető célra is, az állami szociális lakásügynökség 95,1 milliárd forintot kap 1500 lakás megvalósítására. (Via Telex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt