Mérgező portugál gályákat mosott partra a víz Nagy-Britannia strandjain

ÁLLAT
2021 október 07., 13:00
comments 5

Portugál gályákat mosott partra a víz Nagy-Britannia strandjain, ami vadvilági szakértők szerint súlyos figyelmeztetés.

A portugál gályát gyakran medúzának nézik, valójában „nem egyetlen organizmus, hanem kétfajta apró, hasonló felépítésű (polip illetve meduzoid típusú) élőlényből álló telep. A portugál gálya négyfajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek.”

Portugál gálya (Physalia physalis)
photo_camera Portugál gálya (Physalia physalis) Fotó: James St. John/Wikipedia

Bár Nagy-Britanniában az incidensek nagyon ritkák, szeptember és december között nagyobb viharok elsodorhatják a vízfelszín közelében élő lényeket az óceánból egészen a partig.

Egy portugál gálya csípése nem halálos, de igen fájdalmas, komolyabb kockázatokat beteg, legyengült szervezeteknek jelent.

A portugál gálya lila teste 3,5 méteresre is nőhet, a csápokkal együtt pedig akár 48 méter hosszú is lehet. A ragadozók apró halakra és rákokra vadásznak a mérgező csápjaikkal.

Két éve Ausztráliában okozott pánikot a portugál gályák inváziója. (Mirror)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.