1600 csípést osztott ki a strandolók között a portugál gálya

Korábban nem tapasztalt módon szaporodtak fel a portugál gálya (Bluebottle jellyfish, Physalia physalis) egyedei Ausztrália keleti partjainál. A medúza szerű állatok csípései miatt több strandot be kellett zárni.

"A portugál gálya négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek."Fotó: Tobias Bernhard Raff/Biosphoto

Egy nap alatt összesen 1600 csípést számoltak össze a fürdőzők között, az elmúlt héten pedig 13 ezret. Tavaly ennek csak a harmadát mérték.

Az állat - pontosabban állatcsoport - csípése nem halálos, de igen fájdalmas, komolyabb kockázatokat betegek, legyengült szervezetek számára jelent.

Az állat, amely tulajdonképpen négy - külön élni nem képes-  állatfaj közös telepe egészen érdekes jelenség, ám ez most a queenslandiaket a legkevésbé sem érdekli, egyenesen inváziónak nevezik a történteket. Az állat tömeges megjelenése feltehetően az erős szélnek köszönhető. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.