1600 csípést osztott ki a strandolók között a portugál gálya

ÁLLAT
2019 január 07., 12:34
comments 117

Korábban nem tapasztalt módon szaporodtak fel a portugál gálya (Bluebottle jellyfish, Physalia physalis) egyedei Ausztrália keleti partjainál. A medúza szerű állatok csípései miatt több strandot be kellett zárni.

photo_camera "A portugál gálya négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek." Fotó: Tobias Bernhard Raff/Biosphoto

Egy nap alatt összesen 1600 csípést számoltak össze a fürdőzők között, az elmúlt héten pedig 13 ezret. Tavaly ennek csak a harmadát mérték.

Az állat - pontosabban állatcsoport - csípése nem halálos, de igen fájdalmas, komolyabb kockázatokat betegek, legyengült szervezetek számára jelent.

Az állat, amely tulajdonképpen négy - külön élni nem képes-  állatfaj közös telepe egészen érdekes jelenség, ám ez most a queenslandiaket a legkevésbé sem érdekli, egyenesen inváziónak nevezik a történteket. Az állat tömeges megjelenése feltehetően az erős szélnek köszönhető. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.