1600 csípést osztott ki a strandolók között a portugál gálya

Tbg
ÁLLAT
2019 január 07., 12:34
comments 117

Korábban nem tapasztalt módon szaporodtak fel a portugál gálya (Bluebottle jellyfish, Physalia physalis) egyedei Ausztrália keleti partjainál. A medúza szerű állatok csípései miatt több strandot be kellett zárni.

"A portugál gálya négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek."
photo_camera "A portugál gálya négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek." Fotó: Tobias Bernhard Raff/Biosphoto

Egy nap alatt összesen 1600 csípést számoltak össze a fürdőzők között, az elmúlt héten pedig 13 ezret. Tavaly ennek csak a harmadát mérték.

Az állat - pontosabban állatcsoport - csípése nem halálos, de igen fájdalmas, komolyabb kockázatokat betegek, legyengült szervezetek számára jelent.

Az állat, amely tulajdonképpen négy - külön élni nem képes-  állatfaj közös telepe egészen érdekes jelenség, ám ez most a queenslandiaket a legkevésbé sem érdekli, egyenesen inváziónak nevezik a történteket. Az állat tömeges megjelenése feltehetően az erős szélnek köszönhető. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.