Az osztrák Zöldek kikacsintgatnak a kormánykoalícióból

2021 október 8., péntek 16:38
2

Alternatívát keres a Sebastian Kurzcal való közös kormányzás helyett, jelentette be a kisebbik koalíciós párt, a Zöldek elnöke, Werner Kogler alkancellár. Tájékoztatása szerint pénteken már egyeztetéseket is kezdett az ellenzéki szociáldemokratákkal.

Sebastian Kurz 2021. október 6-án, az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón a szlovéniai Brdo in Kranjban Fotó: ALES BENO/Anadolu Agency via AFP

A Zöldek bizalma azután ingott meg Kurz kancellárban, hogy a héten az osztrák hatóságok a kancellári hivatalban, a pénzügyminiszétiumban és Kurz pártja, az ÖVP központjában is házkutatást tartottak azzal a gyanúval, hogy 2016-ban a párt manipulált közvélemény-kutatásokat jelentetett meg az Österreicher című napilapban, és ezek megjelentetéséért közpénzből fizettek 1,3 millió eurót.

Kurz ugyan tagadja, hogy ő állna az eset mögött - a kancellár csak 2017 óta vezeti az ÖVP-t, de a történtek idején is tagja volt a kabinetnek külügyminiszterként -, de a bizalom megingani látszik benne. Az ellenzék jövő keddre bizalmi szavazást is kezdeményezett, amit Kurz a Zöldek átállásával akár el is bukhat. Ugyanakkor, bár a Zöldek most elég harcias nyilatkozatokat tesznek - frakcióvezetőjük, Sigrid Maurer szerint "teljesen világos, hogy így nem maradhat valaki tovább hivatalban" -, azt még nem jelezték nyilvánosan, hogy a jövő kedden hogy kívánnak szavazni.

Hogy még van lehetőség a kormánykoalíció megmentésére, azt Kogler jelezte. Szerinte az ÖVP-nek "meglenne a lehetősége, hogy olyan embert delegáljon a pozícióra, akit nem fenyeget évekig tartó súlyos jogi procedúra terhe". Frakcióvezetője, Maurer szerint ugyanakkor "minden jel arra mutat, hogy az ÖVŐ nem kíván új személyt állítani a kormány élére".

A kormányválság mélységét jelzi, hogy az osztrák államfő, Alexander van der Bellen már második napja folytat tárgyalásokat a parlamenti pártok képviselőivel a kialakult helyzetről. Van der Bellen csütörtökön elsőként Koglert, azután Kurzot, majd az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökét, Pamela Rendi-Wagnert hallgatta meg. A tárgyalások tartalmi részéről senki nem nyilatkozott, de mindhárman kijelentették, hogy "jó hangulatú" beszélgetés keretében vázolták az államfőnek véleményüket az aktuális helyzetről, és az általuk elképzelhetőnek tartott megoldásokról. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt