Házkutatást tartottak az osztrák kancellárián, Kurz miniszterelnök szerint neki semmi köze semmihez

2021 október 7., csütörtök 4:14

Sebastian Kurz osztrák kancellár élő tévéadásban tagadta, hogy bármi köze volna a korrupciós ügyekben nyomozó osztrák államügyészség, a WKStA szerda esti házkutatásaihoz, amit pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, illetve a miniszterelnöki hivatal és a pénzügyminisztérium épületében tartottak.

Sebastian Kurz 2021. szeptember 9-én az Európai Néppárt berlini tanácskozásán. Fotó: STEFANIE LOOS/AFP

A WKStA az ügyben vizsgálódik, hogy vajon manipulálta-e az ÖVP 2016-ban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatásokat, illetve közpénzből fizettek-e ezek megjelentetéséért. Az ügyészség szerint ezzel hűtlen kezelést, megvesztegetést is megvalósíthattak. Gyanújuk szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió élő adásában utasította vissza, hogy ő állna a vizsgált eset mögött. Mint mondta, 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Ez való igaz, a párt vezetését csak 2017 májusában vette át, a történtek idején külügyminiszterként szolgált a kormányban.

Kurz az élő adásban azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán manipulált lett volna a kérdéses közvélemény-kutatás, abban pedig szerinte semmi különleges nincs, hogy a közvélemény-kutatók egyidejűleg dolgoznak állami szerveknek, pártoknak, adott esetben napilapoknak is.

A házkutatásban amúgy Kurz bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga is érintett volt, ahogy a napilapot kiadó médiacsoport két tulajdonosa, Wolfgang és Helmuth Fellner is.

Kurz korábbi tapasztalatai alapján azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy az érintett munkatársai hibáztak, vagy részük volt bármilyen korrupciógyanús hirdetési ügyben. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt