Házkutatást tartottak az osztrák kancellárián, Kurz miniszterelnök szerint neki semmi köze semmihez

külföld
2021 október 07., 04:14

Sebastian Kurz osztrák kancellár élő tévéadásban tagadta, hogy bármi köze volna a korrupciós ügyekben nyomozó osztrák államügyészség, a WKStA szerda esti házkutatásaihoz, amit pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, illetve a miniszterelnöki hivatal és a pénzügyminisztérium épületében tartottak.

Sebastian Kurz 2021. szeptember 9-én az Európai Néppárt berlini tanácskozásán.
photo_camera Sebastian Kurz 2021. szeptember 9-én az Európai Néppárt berlini tanácskozásán. Fotó: STEFANIE LOOS/AFP

A WKStA az ügyben vizsgálódik, hogy vajon manipulálta-e az ÖVP 2016-ban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatásokat, illetve közpénzből fizettek-e ezek megjelentetéséért. Az ügyészség szerint ezzel hűtlen kezelést, megvesztegetést is megvalósíthattak. Gyanújuk szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió élő adásában utasította vissza, hogy ő állna a vizsgált eset mögött. Mint mondta, 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Ez való igaz, a párt vezetését csak 2017 májusában vette át, a történtek idején külügyminiszterként szolgált a kormányban.

Kurz az élő adásban azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán manipulált lett volna a kérdéses közvélemény-kutatás, abban pedig szerinte semmi különleges nincs, hogy a közvélemény-kutatók egyidejűleg dolgoznak állami szerveknek, pártoknak, adott esetben napilapoknak is.

A házkutatásban amúgy Kurz bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga is érintett volt, ahogy a napilapot kiadó médiacsoport két tulajdonosa, Wolfgang és Helmuth Fellner is.

Kurz korábbi tapasztalatai alapján azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy az érintett munkatársai hibáztak, vagy részük volt bármilyen korrupciógyanús hirdetési ügyben. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.