Franciaország 26 műkincset ad vissza Beninnek

október 8., péntek 11:58

Franciaország október végégig visszaadja Beninnek azt a 26 értékes műkincset, amelyet több mint száz éve hurcoltak el az afrikai országból - jelentette be pénteken Emmanuel Macron francia elnök.

Az úgynevezett Béhanzin-kincseket a gyarmati háborúk idején, 1892-ben foglalták le a mai Benin és Nigéria területén fekvő Dahomey királyságban, amikor a francia hadsereg kifosztotta Abomey királyi palotáit. A tételek között szerepel egy királyi trón, amely a párizsi Quai Branly-Jacques Chirac Múzeumban őrzött csaknem 70 ezer afrikai műkincs legértékesebb darabja.

Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

A francia államfő 2017-es megválasztása után ígéretet tett arra, hogy a francia intézmények visszaadják afrikai műtárgyaikat a származási országoknak. A benini régiségeket, amelyeknek restitúcióját tavaly decemberben a francia parlament is megszavazta, egy ünnepségen adják majd át, amelyen jelen lesz Patrice Talon benini elnök is. A kincsek többsége jelenleg a párizsi Quai Branly-Jacques Chirac múzeumban található.

Az afrikai országok és Franciaország montpellier-i csúcstalálkozóján a francia elnök azt mondta, hogy hasonlóképpen járnak el az Elefántcsontpartról elhurcolt műkincsekkel is. A csúcson külön ülést szenteltek pénteken az elhurcolt műkincsek ügyének.

Egy Macron által megrendelt 2018-as szakértői jelentés szerint mintegy 90 ezer afrikai műtárgy lehet francia múzeumokban, többségük a Quai Branlyban. Az elnök új alapokra akarja helyezni az afrikai országokhoz fűződő viszonyát, ennek egyik sarkalatos eleme a rabolt műkincsek restitúciója. (MTI, AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt