Elvesztette többségét Andrej Babiš, kormányváltás jöhet Csehországban

külföld
2021 október 09., 16:58
comments 29

A szavazatok 99 százalékának feldolgozása után úgy tűnik: a 200 fős cseh parlamentben 108 helyet szerez az ellenzéki összefogás, amely a regnáló miniszterelnök leváltására jött létre.

Andrej Babiš pártja, az ANO végül csak a második helyet szerezte meg 27 százalékkal, és mindkét koalíciós partnere, a szociáldemokraták (ČSSD) és a kommunisták (KSČM) is kiestek a parlementből 5 százalék alatti eredménnyel. A kommunisták az 1989-es rendszerváltás óta első ízben nem lesznek jelen a cseh parlamentben.

Az ANO eredményvárója a választások estéjén.
photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Kormányalakításra a két ellenzéki pártszövetségnek van esélye: a konzervatív, liberális és kereszténydemokrata pártokat tömörít Spolu koalíció 28 százalék, a Polgármesterek-Kalózok koalíció 15 százalék körüli eredményt ért el. Utóbbiak vezetője már bejelentette, hogy megkezdik a kormányalakításról szóló tárgyalásokat.

A miniszterelnök a kampány végén már csak a szélsőjobboldali, EU-ellenes SPD-re számíthatott: velük korábban kizárta a közös kormányzást, de aztán felülemelkedni látszott ellenérzésein. Csakhogy a nem egészen 10 százalékos eredményük sem lesz elég a kormányzáshoz.

A híresen orosz- és Kína-párti köztársasági elnök, Miloš Zeman előre közölte, hogy akárhogy alakulnak a számok és a szövetségek, a legtöbb szavazatot kapó párt vezetőjét bízza meg kormányalakítással. Így első körben az Babiš lehet, hiába kapta összesen a legtöbb szavazatot a Spolu ellenzéki szövetség. Ha Babišnak nem sikerül többséget összehozni - amire most nem látszik esély - akkor jöhet majd a Spolu. Ezzel jelentősen elhúzódhat a kormányalakítás.

A szavazatok 99,79 százalékának feldolgozása után a hivatalos honlap szerint így áll a három legerősebb párt:

  • Spolu: 27.74 %
  • ANO: 27.17 %
  • Polgármesterek-Kalózok: 15.57 %

Ismerős felállás

Babišnak hasonló vádakkal kellett szembenéznie, mint egyik legfontosabb szövetségesének, a választások előtt személyesen is neki kampányoló Orbán Viktornak.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az ország egyik leggazdagabb embereként régóta kísérik korrupciós vádak, nemrég a rendőrség vádemelést javasolt ellene az uniós pénzek jogtalan felhasználása miatt, majd pont a kampány alatt jöttek ki a Pandora-iratok, amelyekből kiderült, hogy egy offshore cégének 22 millió dollár értékű kastélya van Cannes közelében.

A miniszterelnök leginkább migránsozással és EU-ellenes szólamokkal, illetve nyugdíj- és fizetésemeléssel kampányolt.

Magyari Péter nemrég azt írta róla a térség országainak korrupciós botrányairól szóló cikkében: „Babisnak sosem volt akkora többsége, hogy teljesen átállítsa Csehországot illiberális irányba, mint magyar vagy lengyel kollégáinak, de ahhoz elég nagy a befolyása, hogy az EU-n belül érdemben erősítse a brüsszeli központtal és általában a nyugati érdekekkel vetélkedő közép-európai blokkot. Személyes problémája is van a jogállamiságot számonkérő nyugatiakkal, ugyanis brüsszeli vád szerint még pénzügyminiszterként saját cégeinek osztott ki EU-s támogatásokat.

A múltja miatt is gyanús Nyugaton, hiszen Szlovákiában őrzött dokumentumok szerint a kommunista titkosszolgálat besúgója volt a 80-as években, amikor többek között afrikai üzleteket ütött nyélbe állami vállalatoknak. Az amerikai kormány az utóbbi hónapokban óva intette a prágait, hogy atomerőműből orosz, 5G-ből pedig kínai technológiát engedjenek az országba.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.