9 évre ítélték egy merényleteket tervező neonáci terrorcsoport vezetőjét Párizsban

2021 október 12., kedd 15:44

Kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság egy feloszlatott neonáci terrorcsoport, az OAS vezetőjét, aki baloldali politikusok és muszlim vallási helyek ellen tervezett merényleteket.

Ez volt az első nagy per Franciaországban szélsőjobboldali terrorcsoport ellen az elmúlt négy évben, ami alatt 7 neonáci szervezet ellen indult eljárás. Eddig 48 embert helyeztek vád alá szélsőjobboldali merényletterv miatt.

Az OAS direkt utalás Algériára

Az Organisation des armées sociales (Szociális hadseregek szervezete) nevű csoport nevének rövidítése, az OAS direkt emlékeztetett az algériai függetlenségi háború idején az algériaiak elleni merényletekért felelős Organisation armée secrete (Titkos hadsereg szervezete) nevére.

Az ügyészség az alapító Logan Alexandre Nisin ellen 10 év szabadságvesztés kiszabását indítványozta, a bíróság 9 évre ítélte.

A bíróság egyébként terrorista bűnszövetkezetben bűnösnek mondta ki a további öt vádlottat is. A csoport 23 és 33 év közötti tagjai szabadlábon védekezhettek a perben. Közülük a második vádlottat, Thomas Annequint 7 év börtönbüntetésre ítélték, és a helyszínen őrizetbe is vették.

Faji háborúra készültek

A vád szerint a 2016-ban alapított és 2017 októberben a hatóságok által feloszlatott csoport „fizikailag, pszichológiailag és anyagilag készített fel harcosokat egy azonnali faji háborúra”.

A célpontjaik között megjelöltek muszlimokat, zsidókat, arabokat, feketéket és Christophe Castanert, aki 2017-ben kormányszóvivő és belügyminiszter volt, illetve Jean-Luc Mélenchont, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetőjét.

Breiviket dicsőítették

A csoport központi figurája, a 24 éves Logan Alexandre Nisin, az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz állt közel, őt a Facebookon dicsőítette, lőgyakorlatokra járt, és a merénylettervei megvalósítására bűnszövetkezetet akart szervezni.

2017-ben vették őrizetbe, azóta előzetes letartóztatásban volt. A kihallgatásán azt vallotta, hogy a 2015-ös párizsi iszlamista merényletek és a 2016-os nizzai gázolásos terrortámadás után született meg benne a terrorszervezet ötlete.

Francia katonák az Eiffel-toronynál 2015. január 12-én. Illusztráció: Jeff J Mitchell/Getty Images

„Te is arról álmodozol, hogy megölöd őket?”

A nyomozás kiderítette, hogy az OAS-nak szervezeti felépítése és kézikönyve is volt, vállalkozások elleni fegyveres támadásokból akarta a későbbi merényleteit finanszírozni. Toborzó felhívásaikban gyűlöletet terjesztettek:

„Arabok, feketék, csőcselék, migránsok, dílerek, dzsihadisták, te is arról álmodozol, hogy megölöd őket? Ez a közös vágyunk. Csatlakozz hozzánk!”

Azzal védekeztek, hogy csak beszéltek róla

A bíróság előtt Logan Nisin elismerte, hogy az OAS-t eredetileg tényleg azért hozta létre, hogy terrorszervezet csináljon belőle, de az elképzelés időközben változott. A többi gyanúsított is azzal védekezett, hogy a tevékenységük szavakra korlátozódott, nem tettek semmit, és a felelősséget a vezetőjükre hárították.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlottak személyesen is felelősek, „egyesével és együtt is az OAS-t képviselték”.

Az iszlamista terrorfenyegetettségre utalva a terrorelhárítási ügyészség a perben úgy vélte, hogy „ugyanannak a fanatikus éremnek a két oldalát” testesíti meg az iszlamizmus és a neonácizmus. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt