183 millió eurónyi veszélyhelyzeti járványhitelt kap Magyarország az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól

október 14., csütörtök 10:50
30

Veszélyhelyzeti járványhitelt kap Magyarország 17 kórház felújítására egy fejlődő ázsiai országokra fókuszáló beruházási banktól, írja a hvg.hu, hozzátéve, hogy a hitel egy része valójában visszamenőleges eszközbeszerzéseket finanszíroz, például a raktárban álló lélegeztetőgépekét.

Azt, hogy 183 millió eurónyi (66 milliárd forint) hitelt vesz fel az ország az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (AIIB), Varga Mihály pénzügyminiszter jelentett be.

Magyarország az első Ázsián kívüli ország, amely az AIIB finanszírozását veszi igénybe, méghozzá a bank Covid-19 Helyreállítási Eszköze alatt. A hvg.hu szerint Magyarország azért kaphat vészhelyzeti támogatást a bank Covid-eszköze alatt, mert

  • pocsék az egészségügyi rendszer,
  • elöregedett és beteges a lakosság,
  • illetve az ország rosszul teljesít a járvány elleni küzdelemben.

Legalábbis ezt állítja az AIIB hitelkonstrukciót bemutató dokumentuma. Ebben hosszasan sorolják, hogy a járvány miatt a kezdeti sikerek ellenére a magas halálozási ráta és a népességszerkezet miatt az ország sebezhető állapotban van egy újabb járványhullám előtt. Magyarország lakossága emellett elöregedett, magas a krónikus betegségben szenvedők aránya, ezek pedig hozzájárultak a magas koronahalálozási-rátákhoz. Mindezek mellett pedig „Magyarország közegészségügyi intézményeinek jelentős része 50 évnél régebben épült, és fejlesztésekre szorul”.

A Kútvölgyi Kórház épülete Fotó: botost/444.hu

A hitel egy részét, 27,6 millió eurót „betegkezelési eszközök beszerzésére”, vagyis „oxigénterápiás eszközökre, életjel monitorokra, védőfelszerelésekre és gyógyszerekre” költik. Emellett 27,3 millió euró értékben fejlesztenék a kórházi laboratóriumi kapacitásokat. A hvg.hu szerint ezeket az összegeket sikerült visszamenőleges finanszírozásra megszerezni. Vagyis ebből a közel 55 millió euróból nem új eszközöket vesznek, hanem az összeget a már kifizetett és megvásárolt dolgokra könyvelik el. Akár a korábban megvásárolt, raktárakban porosodó lélegeztetőgépekre.

A maradék 171,5 millió eurót elvileg kórházépületek felújítására költik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt