A börtönből telefonálva, magát készenléti rendőrnek kiadva csalt ki egy rab 120 ezer forintot egy férfitól

2021 október 14., csütörtök 12:56
1

A börtönből telefonálva csalt ki egy rab 120 ezer forintot egy férfitól, aki azt hitte, hogy a Készenléti Rendőrség egyik akciójában vesz éppen részt, olvasható az ügyészség honlapján.

A Tatabányai Törvényszék ítélete szerint a vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből telefonon felhívta a sértettet azzal, hogy ő a Készenléti Rendőrségről beszél, ahol egy csalás ügyében nyomoznak. Szükség lenne a férfi közreműködésére akként, hogy tegye az összes készpénzét egy borítékban a megadott borozó előtt parkoló autó kereke alá, így segítve egy titkos akció keretében az elkövető elfogását. A járművet figyeli a rendőrség, és amikor az elkövetők a pénzért megjelennek, őket elfogják, ezután a sértett visszakapja a pénzét.

A megtévesztett férfi - többszöri telefonbeszélgetést követően - egy borítékban 120.000 forint készpénzt tett a megadott helyre.A vádlott ezután a volt élettársát kérte meg telefonon arra, hogy menjen el a pénzért, és azt a vádlott jelenlegi élettársának a bankszámlájára fizesse be. A vádlott jelenlegi párja ennek érdekében megadta a számlaszámát. A befizetésre végül nem került sor, mert a volt élettársat a rendőrség előállította. A csalással okozott kárból 100.000 forint megtérült. A bíróság az élettársakat pénzmosás bűntette, illetve pénzmosás előkészületének vétsége miatt pénzbüntetésre ítélte.

A Tatabányai Törvényszék a börtönből telefonáló vádlottat - mint többszörös visszaesőt - csalás vétsége miatt 1 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, és megállapította, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis a különös és többszörös visszaeső, büntetett előéletű vádlottal szemben kiszabott büntetés feltétlenül szükséges, figyelemmel a telefonon elkövetett csalások elszaporodottságára is. A Győri Ítélőtábla az ítéletet helybenhagyta, mert megítélése szerint is a kiszabott büntetés inkább méltányos, így annak enyhítése nem indokolt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt