Tiltakoznak és aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, mert egy új intézkedés szerint minden covid-gyanús beteget tesztelniük kell

járvány
2021 október 15., 11:06
comments 2

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben – írja a Népszava.

Müller Cecília és György István államtitkár levélben tájékoztatta a háziorvosokat az új rendeletről, amit azzal indokolnak, hogy bár egy vizsgálat szerint most többnyire a náthát okozó rhinovírusok és kisebb parainfluenzát okozó vírusok terjednek, számítani kell a covid-fertőzések számának növekedésére.

photo_camera Fotó: KAROLY ARVAI/AFP

A háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, ehhez az orvosok elvileg tesztet és plexi arcvédőt kapnak, de az aláírásgyűjtést kezdeményezők szerint se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek a tesztelésre.

„A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen.”

Emellett a járványügyi protokoll szerint egy-egy pozitív minta után az egész rendelőt és várót fertőtleníteniük kellene.

A háziorvosok péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat, azokat szombat reggel továbbítják az operatív törzsnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.